Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.
Foto: Joakim Carlström /Ikon

Frågor och svar om vigsel

Måste vi ha en stor fest? Hur kan vi göra vigseln personlig? Kostar det ingenting att gifta sig i kyrkan? Här får du svar på några vanliga frågor kring att gifta sig i Svenska kyrkan Hägersten.

Är en vigsel i Svenska kyrkan giltig?

Ja, Svenska kyrkan präster har vigselrätt och en kyrklig vigsel är både ett juridiskt avtal och en gudstjänst.

Hur kan vi göra det personligt?

Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt men i samråd med präst och musiker kan vigseln göras personlig, exempelvis genom val av musik vid vigseln.

Måste vi ha en stor fest?

Även om många bjuder in till stor fest så behöver inte en vigsel vara stor och påkostad. Det enda ni behöver är två vittnen, en hindersprövning och en präst. Hos oss är det alltid er och er kärlek som står i centrum.

Måste vi boka vår vigsel långt i förväg?

Församlingen erbjuder drop-in vigsel vid ett par tillfällen per år, ett enklare alternativ för er som vill lägga fokus helt på er.

Vilka kan vigas i kyrkan?

Innan ni kan gifta sig måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Tänk på att det är begränsad giltighetstid på hindersprövningen.

En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan. Självklart viger vi alla par, oavsett könstillhörighet.

Även ni som gift er borgerligt är välkomna till kyrkan för att få välsignelse och förbön.

Vad kostar det?

En vigsel kostar ingenting för kyrkans medlemmar och sker ofta i kyrkan. I Hägerstens församling har vi fyra kyrkor ni kan välja bland: Uppenbarelsekyrkan, Gröndals kyrka, Mälarhöjdens kyrka och Kvarterskyrkan på kajen.

Kan vi gifta oss varsomhelst?

Tillhör du Svenska kyrkan Hägersten, men vill gifta dig en annan församling? Kontakta den församlingen för mer information.

Som medlem i Svenska kyrkan har du rätt till kostnadsfri vigselgudstjänst i valfri församling.

 

Boka dop via telefon

Ring 08-685 30 00, måndag–fredag kl. 09.00–12.00.
Hit kan du även vända dig om du har frågor kring online-bokningen. Obs! Telefonbokningen är stängd 18–19/4.

Få hjälp att planera vigseln

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Så planerar ni er vigsel

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. En kyrklig vigsel är både ett juridiskt avtal och en gudstjänst. Förutom den anspänning som ett bröllop kan innebära är det viktigt att komma ihåg praktiska detaljer som hindersprövning och legitimation.

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Frågor och svar om vigsel

Måste vi ha en stor fest? Hur kan vi göra vigseln personlig? Kostar det ingenting att gifta sig i kyrkan? Här får du svar på några vanliga frågor kring att gifta sig i Svenska kyrkan Hägersten.

Välj musik till vigseln

Musiken är ett viktigt inslag i alla våra gudstjänster. Förutom psalmer kan man ha andra musik- eller sånginslag vid den kyrkliga vigseln.

Om bröllop/vigsel på Svenska kyrkans nationella sidor

Närbild på två personer med vigselringar som håller hand.

Vigselgudstjänsten

Vigselgudstjänsten utformas i samråd mellan brudparet, prästen och en musiker. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och dess olika moment.

En brudgum trär vigselringen på sin blivande frus finger.

Bröllopet rymmer många symboler

Vid livets stora förändringar använder vi ofta riter och symboler. De har en känslomässig funktion och de hjälper oss att lämna det gamla och kliva in i det nya.

Liten pojke överlämnar ring på bröllop.

Bröllop

Planerar du och din partner att gifta er? I kyrkan får ni ett välsignat bröllop. Vi berättar om vigselgudstjänsten och hur ni bokar präst och kyrka. Och lite tips om annat att tänka på också.

Läs om dop i Svenska kyrkan Hägersten

En man och en kvinna i ytterkläder står utomhus. Mannen håller i en bebis.

Boka dop

Välkommen till dop! Här kan du boka dop i våra kyrkor i Hägersten. Du kan boka online eller ringa till oss. Här hittar du också hjälp och inspiration kring att planera ditt dop.