Foto: Linda Håkansson

David: musiker

David Åberg får första pris i ”Emerging composers competition”. Fredagen den 1 juni 2018 framförs David Åbergs verk ”Shore to shore” av kören ”Cerddorion vocal ensemble” i New York. David reser dit för att lyssna på uruppförandet och ta emot det ärofyllda förstapriset i körens årliga tävling för ny körmusik.

I vintras fick David upp ögonen för kören Cerddorion vocal ensembles kompositionstävling. Han hade bara några veckor på sig att skicka in ett tävlingsbidrag och kom på att han redan hade 45 sekunder komponerad musik i byrålådan, som uppfyllde kraven att varken vara utgivet eller framfört tidigare.

– Texten till den lilla biten var Björn Ranelids dikt ”Att leva”, berättar David.
Stycket skulle vara 3-5 minuter långt och temat var ”To Be Sung On The Water”.

– Jag tog också med en bit ur Höga visan: ”Mäktiga vatten kan inte släcka kärleken”.

Tiden gick och eftersom David inte hade hört något från kören den 15 mars då vinnarna skulle ha fått besked, antog han att han inte vunnit. Men veckan innan påsk kom det ett mejl med besked om att hans musikstycke vunnit första pris.

– Det var jätteroligt. Överraskande och roligt.

Stycket är dedikerat till Lone Larsen, dirigent för VoNo, en kör där David sjungit i många år.

– Den här första lilla biten skrev jag till henne när hon blev professor, berättar han.
När David komponerar musik söker han i första hand efter en särskild klang.

– Jag tänker mest klang snarare än rytm eller melodi. Här är det havets glitter, färg och klang som jag har försökt fånga, förklarar han.

Eftersom han själv har gedigen erfarenhet av att sjunga i kör så är det också oftast körmusik han komponerar. David leder två körer i församlingen och i höstas framförde Årsta kammarkör, hans verk ”Tårar och jubel”. Nu lämnar han över sitt verk till en helt okänd dirigent och en kör som kommer att framföra det på sitt eget sätt.

– Det blir lite mer på riktigt än när man gör det själv, menar David. Som tonsättare får man öva på att sitta lugnt i båten. Nu är det inte min bebis längre, nu får stycket leva sitt eget liv.

Vi kommer att få höra mer musik av David Åberg i framtiden. Just nu arbetar han med musik för de fyra adventssöndagarna och en tonsättning av Earth hour, en dikt av australiensaren David Malouf. Stycket kommer att passa utmärkt att framföra på just ”Earth hour”, som infaller i slutet av mars varje år och som uppmuntrar folk att släcka lyset för jordens och miljöns skull.

– Jag drömmer också om att komponera en opera över ”Mio min Mio”, avslöjar David. Den är ju redan skriven som ett libretto mer än en roman. Det är mitt drömprojekt.

En vanlig dag på jobbet kanske David börjar med att läsa lite mejl och planera kvällens körrepetition. Han mellanlandar hemma, hämtar barn och äter middag för att senare åka tillbaka till kyrkan och körrepetitionen. På onsdagarna spelar han på ”Middagsbön” eller ”Lunchmusik” i Enskede kyrka och två dagar i veckan spelar han på begravningar. Ibland jobbar han på helgen. David trivs med sitt jobb och allra mest tycker han om körarbetet.

– Det ger mig så mycket tillbaka. Kören lär sig nya saker… Och att skapa musik tillsammans efter jobbet, det är så nyttigt. Man släpper ut så mycket slaggprodukter och gör av med negativ energi. Det gäller även ledarrollen. Jag sjunger ju ganska mycket när jag leder kören också, ler David.

Text: Elinor Edvall
Bild: Linda Håkansson

Att leva är att simma från stranden jag, till stranden du, i havet vi.

Björn Ranelid
David Åberg Foto: Linda Håkansson