Nya stiftsfullmäktige klart

Nyhet Publicerad

Efter att personrösterna räknats i kyrkovalet står det klart att åtta av de 59 ledamöter som tar plats i stiftsfullmäktige de kommande fyra åren har fått sitt mandat direkt av väljarna. Över hälften av de ordinarie ledamöterna är nya jämfört med nuvarande mandatperiod.

Många väljare tog chansen att personrösta och kryssade upp till tre personer per valsedel, vilket är det antal som är tillåtet. Många av kryssen gjordes framför namn som redan hade en topplacering på listan och därmed säkrades att de blev invalda. Men åtta ledamöter fick sitt mandat direkt av väljarna, genom att de kryssades till en placering högre upp på listan. Dessa är Hans Åsling (C), Trångsviken, Kjell-Åke Andersson (SD) Berg, Christina Thernsjö (BorgA), Lit, Anders Gustafsson (FK), Frösön, Ulla Britt Sundin (KR), Örnsköldsvik, Anna Burenius (MPSK), Härnösand, Ingeborg Wiksten (FiSK), Njurunda och Marie Buhr (ViSK), Örnsköldsvik.

Tio nomineringsgrupper tar plats i stiftsfullmäktige under den kommande mandatperioden. Över hälften av de 59 mandaten tillsätts av nya ledamöter. Hälften av ledamöterna är kvinnor och yngst bland ledamöterna är Ludvig Lind, 18 år, från Sundsvall. Efter den slutgiltiga sammanräkningen, då även samtliga förhandsröster räknats, är valdeltagandet i valet till stiftsfullmäktige i Härnösands stift 19,1 procent. Det innebär att 43 275 personer röstade.

Slutgiltigt resultat och utsedda ledamöter stiftsfullmäktige
Följ länken nedan för det slutgiltiga resultatet i valet till stiftsfullmäktige i Härnösands stift. Under fliken Valda ledamöter finns hela listan på utsedda ledamöter.
Stiftsfullmäktige i Härnösands stift 2018-2021

Slutgiltigt resultat och utsedda ledamöter kyrkofullmäktige
Även personrösterna i valet till kyrkofullmäktige är räknade och den slutgiltiga fördelningen av mandaten publicerad.  
Följ länken nedan för det slutgiltiga resultatet i valet till kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat i Härnösands stift. Välj den församling eller pastorat som önskas. Under fliken Resultat för hela valet finns slutgiltigt valresultat och mandatfördelning. Under fliken Valda ledamöter anges de ledamöter som fått en plats i kyrkofullmäktige, efter att personrösterna räknats.
Kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat 2018-2021

För att personrösterna ska ha effekt krävs att de motsvarar minst fem procent av antalet röster på den aktuella nomineringsgruppen.

För valet till kyrkomötet finns det slutgiltiga resultatet ännu inte sammanställt.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17