Amanda från Ösmo reser till Tanzania

Nyhet Publicerad

Om en dryg vecka reser Amanda Hedström från Ösmo-Torö församling ut på en av sitt livs resor! Genom utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan får hon möjligheten att dela vardag, tro och liv med människor i nordvästra delen av Tanzania under tre månader i höst.

 

- För mig betyder Den världsvida kyrkan att kyrkan finns över allt och tar emot alla. Det ska bli spännande att se hur det är att komma till en ny kultur och ett helt nytt kyrkligt sammanhang.

Amanda Hedström har varit en del av kyrkan sen hon var liten och på senare år har hon varit mycket engagerad i både ungdomsgrupp och internationell grupp i hemförsamlingen Ösmo-Torö.
- Kyrkan är den plats jag är på mest på fritiden, den betyder umgänge och trygghet och det känns som det jag gör i min församling är viktigt.

Hon bestämde sig tidigt för att konfirmera sig och har där efter varit en viktig person i församlingens konfirmationsverksamhet.
- Vi har blivit lite kända för att ha riktigt roliga konfirmationsläger i Ösmo-Torö. Jag tror det är för att vi går in i det med mycket energi och lek!
När hon inte är i kyrkan spelar hon gärna fotboll. Hon har arbetat inom förskola sedan studenten och fundera i framtiden på att utbilda sig till förskolärare.

Amanda Hedström från Ösmo-Torö församling reser till Tanzania med Ung i den världsvida kyrkan.

När hon nu reser till Tanzania ser hon bland annat fram emot att få se hur barn och unga har det, vad kyrkan hon ska besöka betyder för dem och hur skola och annan verksamhet för unga ser ut. Hon kommer både bo i familj och spendera en del tid på internat nära andra skolungdomar. Utbytesprogrammets syfte är att skapa möten över gränser som leder till ökad förståelse för hur vi är kyrka gemensamt, vad som för oss samman som människor och hur vi lär oss av både likheter och olikheter.
Amanda tror också att det finns en styrka i att det är just unga som får resa ut och se i det här programmet – att det för hem ett perspektiv som annars går förlorat.

Den närmsta tiden innan utresa ska Amanda ägna sig åt att packa väskan och säga hej då till alla vänner hemma i församlingen. Hon är ivrig att komma i väg. Visst finns det ett pirr i magen.
- Det är klart jag är lite nervös, jag vet ju inte i förväg hur jag kommer reagera på de kulturkrockar jag kommer möta tillexempel, säger hon.
Men mest känns det spännande och Amanda beskriver hur hon redan nu, efter att hon gått förberedelseutbildning på kyrkokansliet i Uppsala, känner att hon har massor av ny kunskap och inspiration som hon skulle vilja dela med sig av hemma i de sammanhang där hon är engagerad.

 

Följ Amandas resa
Amanda Hedström kommer att blogga tillsammans med övriga utbytesdeltagare via utbytets egen blogg. Bilder och texter från Amanda publiceras också regelbundet här på hemsidan.
Instagram på @ungivarldsvida

 

Lyssna till Amanda
När Amanda kommit hem igen kommer hon resa runt i stiftet och berätta om resan, om det internationella arbetet och om hur man kan engagera sig.
Vill du att Amanda kommer och berättar om sin resa i er församling, internationella grupp eller ungdomsgrupp i vår?
Hör av dig till anne.falk@svenskakyrkan.se, Internationell handläggare på stiftet, för att boka en tid redan nu!