Två nya präster och tre nya diakoner till stiftet

Nyhet Publicerad

På söndag den 11 juni välkomnar Härnösands stift två nya präster och tre nya diakoner till tjänst i Svenska kyrkan. De vigs i Härnösands domkyrka vid en högtid som leds av biskop Eva Nordung Byström. De nya medarbetarna börjar arbeta i församlingar i Jämtland och Västernorrland.

Här är de nya medarbetarna.

Tina Almqvist Hilli, 42 år. Tina är socionom och har tidigare bland annat arbetat som kurator på Ungdomsmottagningen i Örnsköldsvik. Hon är också sångerska och låtskrivare. Hon börjar nu arbeta som diakon i Gideå-Trehörningsjö församling.

Inger Andersson, 53 år. Inger som är uppväxt i Västmanland har bott i Östersund de senaste 25 åren. Hon är utbildad arbetsterapeut och har arbetat med rehabilitering inom hälso- och sjukvården i Jämtland. Inger tycker om att vistas i naturen och vandra gärna i fjällen. Sitt första år som diakon gör hon i Brunflo, Lockne, Marieby och Näs pastorat.

Susanne Kallin, 38 år. Susanne är utbildad socionom med inriktning socialpedagogik. Hon har bland annat arbetat som familj- och ungdomsbehandlare i Örnsköldsvik. Susanne är uppväxt i Bredbyn, hon tycker om längdskidåkning och att vara ute i naturen. Nu börjar hon arbeta som diakon i Själevads församling.

Evelina Gilberg, 28 år. Evelina är uppväxt i Domsjö, Örnsköldsvik. Hon är utbildad frisör och har tidigare arbetat som det. Evelina gillar att måla och vara kreativ på olika sätt och rör sig gärna i skog och mark. Hon gör sitt första år som präst i Rödön, Näskott,  Aspås och Ås pastorat.

Daniel Gilberg, 25 år. Daniel är uppväxt utanför Nyhammar i Dalarna och det var kärleken som förde honom till Härnösands stift. Han har tidigare bland annat arbetat som billackerare, lagerarbetare och vikarierat som bildlärare. Han gör sitt första år som präst i Östersunds församling.

Inom Svenska kyrkan finns tre vigningstjänster: biskop, präst och diakon. Att vara vigd till en sådan tjänst är, enligt Härnösands stifts etiska riktlinjer för vigningstjänsten, en kallelse och livslång hållning som innebär ett särskilt ansvar gentemot Gud, kyrkan och medmänniskorna.

Om diakoner
Diakoni är Svenska kyrkans sociala arbete och betyder att kyrkan har omsorg om människor i utsatta situationer. Alla diakoner har i grunden en fackutbildning från högskola eller universitet inom socialt arbete eller vård och omsorg och sedan ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Om präster
Prästkandidaterna har alla en examen i teologi eller religionsvetenskap samt därefter ett års studier vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut. I utbildningen till präst ingår även att efter prästvigningen arbetar ett år under handledning i en församling i det stift där de vigts, därefter kan de söka fast tjänst.

Kontakta gärna undertecknad så förmedlas kontakt för intervju. En gruppbild tas efter högtiden i domkyrkan och kan beställas för fri publicering.

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17