Stor dramatik i stiftets kyrkor

Nyhet Publicerad

Påskens budskap är att ljus besegrar mörker och att liv uppstår efter död. Under några dagar, med start skärtorsdag, bjuder kyrkorna på stor dramatik när gudstjänsterna speglar en av världens mest kända berättelser.

Påsken brukar beskrivas som kyrkoårets viktigaste helg. Berättelsen om Jesu lidande rymmer både svek och maktlöshet – men förmedlar också hopp och kärlek. Detta speglas i gudstjänster runt om i Härnösands stift under hela helgen, sammanfattat i uppståndelsemässan vid midnatt natten mot påskdagen. 

Skärtorsdag
Jesus äter den sista måltiden med sina lärjungar, en förebild för nattvarden. Det här är också dagen då Jesus blir förrådd. I många kyrkor firas skärtorsdagsmässa, klockan 18 eller 19 på kvällen. Mässan avslutas ofta med att ljus, blommor och textilier tas bort från altaret, inför den kommande sorgedagen.

Långfredag
Jesus döms till döden och korsfästs. En sorgens dag i kyrkorna. Långfredagsgudstjänsten firas i de flesta kyrkor vanligen klockan 11. Senare på dagen är det vanligt med musikgudstjänster eller konserter med klassisk musik. Johannespassionen och verket Stabat Mater är exempel på musikstycken som fyller kyrkorum under eftermiddagen.

Påskdagen
På påskdagen byts den svarta färgen som funnits i kyrkorummet på långfredag ut mot vitt, ljus tänds för att visa att mörkret vänts till ljus och långfredagens sorg till glädje. Påskdagsmässan firas vanligen vid 11 på förmiddagen.

Men redan vid midnatt inleds i många kyrkor detta firande av Jesus uppståndelse och det godas seger över det onda. Midnattsmässorna som brukar starta klockan 23 eller 23.30 på påskaftons kväll sammanfattar påsken drama när det mörka kyrkorummet lyses upp och sorgen förvandlas till glädje.

Se vad som händer i kyrkorna på församlingarnas hemsidor. 

Kontaktperson:
Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17