Foto: Josefin Casteryd

Tusentals ljus tänds till minne av de döda

Nyhet Publicerad

Under allhelgonahelgen håller Svenska kyrkan i stora delar av Härnösands stift extra öppet för att möta alla de människor som besöker en grav. Inför årets helg kommer flera församlingar även att möta församlingsbor som kanske inte har möjlighet att komma till kyrkogården.

Allhelgona har blivit en av de största besökshelgerna i Svenska kyrkan. Många människor besöker kyrkogårdarna för att tända ljus och minnas avlidna anhöriga och vänner. För en del är besöket på kyrkogården ett sätt knyta an till sina rötter. För andra är besöket en del av ett sorgearbete.
– Sorgen efter någon man mist finns där även om man inte alltid har tid eller ork att tänka på den, ändå kan den skava. Jag tror att alla ibland behöver stanna upp och ta hand om sin sorg. Att tända ett ljus kan ge den stunden, säger biskop Eva Nordung Byström.

Men alla har inte möjlighet att besöka kyrkogården. Inför årets allhelgonahelg har flera församlingar i Härnösands stift valt att möta församlingsbor även på andra platser i samhället. Medarbetare i dessa församlingar kommer under fredagen att finns på torg och utanför livsmedelsbutiker för att dela ut ljus med budskapet att ljuset övervinner mörkret.
 – Det viktigaste är inte var man tänder ljuset. Det viktiga är att man tar sig tid en stund att tänka på den man mist. Man kan tända ljuset i bön och tacksamhet eller man kan göra det för egen eftertanke och ro, säger Eva Nordung Byström

Under allhelgonahelgen erbjuder Svenska kyrkan många möjligheter till möten kring sorg och saknad. Som regel har församlingarna en minnesgudstjänst lördag eller söndag, dit de som mist en nära släkting under året särskilt bjuds in. Många församlingar håller också extra öppet både lördag och söndag för att erbjuda enkla andakter, guidning på kyrkogården eller fika i samband med besöket på graven.

För information om när kyrkogårdarna är bemannade under allhelgonahelgen, se varje församlings hemsida som nås via Härnösands stifts hemsida: www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift/forsamlingar

Kontaktperson: Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift, 070-355 00 17

Här delas ljus ut:

Exempel på platser där Svenska kyrkan finns på fredag för att möta församlingsbor och dela ut ljus:

I Jämtland, utanför ICA i Gällö och Bräcke utanför Systembolaget i Lillänge/Östersund, på Stjärntorget i Östersund och på torget i Torvalla utanför Tempo i Föllinge samt på torgen i Hammerdal och Svenstavik.

I Västernorrland, utanför ICA i Bjästa och affären i Sidensjö, utanför ICA i Husum, i Vibyggerå, i Matfors och i Stöde samt utanför ICA Kvantum och Coop i Sollefteå och på torget i Timrå.