Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 95 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Arbeta i utlandsförsamling - så fungerar det!

Har du ett stort engagemang för kyrkan, antingen som anställd eller frivillig? Välkommen att söka en tjänst i någon av Svenska kyrkans församlingar utomlands!

Är du sugen på äventyr och vill du ha ett arbete med bredd i arbetsuppgifterna. Hos Svenska kyrkan i utlandet hamnar du rätt! Att arbeta utomlands är spännande och många gånger mycket annorlunda jämfört med en församlingstjänst i Sverige.

Nya idéer och inspirerande samarbeten uppstår i en vardag där alla hjälps åt. Kantorn rycker in i serveringen, en besökare erbjuder sig att designa basarinbjudningar och kyrkoherden agerar vaktmästare.

Till en utlandsförsamling kommer både vana och ovana kyrkobesökare. Den viktigaste uppgiften för samtliga anställda är att se människan, och få honom/henne att känna sig välkommen.

Möten sker i gudstjänsten, vid sjukhussängen, i fängelset och i kyrkans café över en kopp kaffe. Detta betyder att en person som tjänstgjort utomlands har med sig massor av värdefulla erfarenheter och arbetssätt  tillbaka till Sverige.

Många som arbetat i utlandsförsamling upplever att de är "mer kyrka" utomlands och människor de möter visar ofta stor uppskattning.

Arbetet i en utlandsförsamling är diakonalt till sin karaktär. Arbetsuppgifterna har olika inriktning beroende på hur församlingen ser ut, till exempel om kyrkan finns i en storstad eller på en turistort. Detta innebär att varje tjänst som är ledig har sin särskilda beskrivning av arbetsuppgifter och krav.

Vad krävs för en utlandstjänst?

Till de formella kraven hör att du är medlem i Svenska kyrkan , behärskar minst ett annat språk  än svenska och har körkort. Dessutom finns det förstås särskilda krav beroende på vilken tjänst du söker.

Bland de personliga egenskaperna värdesätter vi att du är öppen, flexibel och tycker om att möta människor samt att du klarar vardagens många gånger tvära kast. En vanlig arbetsdag kan innehålla såväl glad vigselakt som tragiskt möte med anhöriga till en döende på sjukhus.

Följande tjänster finns:

Komminister
Assistent med diakonal inriktning
Assistent med pedagogisk inriktning
Assistent med musikalisk inriktning
Assistent
Tjänsterna varar från 1-5 år och omfattas av kollektivavtalet för svenska kyrkans utlandsanställda.

Intresserad av att söka?
Alla lediga tjänster utannonseras här på webbplatsen samt i Kyrkans Tidning.  I annonserna presenteras de krav som ställs för den lediga befattningen.

För samtliga tjänster vill vi ha en ansökan bestående av personligt brev, där du presenterar dig själv, en CV med en uppställning av de utbildningar samt den arbetslivserfarenhet du har, vi vill ha referenspersoner – gärna tidigare arbetsgivare.

Om du har en kyrklig vigning vill vi att du med din ansökan skickar en kopia på ditt präst- eller diakonbrev.

Mer information om att arbeta i utlandskyrkan

Har du frågor om att arbeta i utlandskyrkan kan du kontakta Svenska kyrkans informationsservice telefon 018 16 95 00