Två glada män ler mot kameran och håller armarna om varandra.
Foto: Agneta Jürisoo/Ikon

Hemvårdare i Zimbabwe ger aidssjuka och deras barn stöd och omsorg

Vi tackar för alla gåvor till Thusanang som ni bidragit med under åren. Tack vare era gåvor finns medel till projektet för en tid framöver. Insamlingen är avslutad.

Med er hjälp har vi bland annat bidragit till att:

  • Thusanangs medarbetare har fått utbildning i hemvård och omsorg.

  • Regelbundna hembesök genomförs med vård, hushållshjälp och medmänsklighet åt framför allt aidssjuka, men även andra svårt sjuka människor.

  • Barn till sjuka, och barn vars föräldrar inte längre är i livet har fått mat, kläder, skolavgift och hembesök av engagerade vuxna.

  • Grupper har skapats där föräldralösa barn får träffas, leka, prata och bearbeta sin sorg med stöd av vuxna.

Arbetet i Zimbabwe fortsätter men kommer inte längre vara öppet för enskilda gåvor. Se andra projekt som du kan stödja. 

Har du frågor om insamlingen, kontakta Givarservice.
Tel: 018-169600

Hälsovård för de mest utsatta

Kyrkan i Zimbabwe utbildar medarbetare som besöker sjuka, ger dem råd och stöd, tvättar dem, städar och lagar mat. Hemvårdsprojektet heter Thusanang, som betyder "Låt oss hjälpas åt" på språket sotho.

Att ge medmänsklig omsorg och stöd är kanske det allra viktigaste i ett land där aidssjuka utsätts för diskriminering. Det är viktigt att de sjuka får känna att de inte förlorat sitt människovärde.

Omsorgen omfattar också de sjukas barn. De får hjälp med skolavgifter och stöd att bearbeta sin sorg. Föräldralösa barn får även hjälp med mat och kläder, och hembesök av vuxna som bryr sig om dem och stöttar dem att stanna kvar i skolan.