Kampanj bild visar grafik över jorden, där halva är dag och andra halvan natt
Fasteaktionen 2022

Dela lika-dagen

Kriget i Ukraina har orsakat smärta och förtvivlan, men det har hos många också väckt en stor medkänsla och strävan att dela med sig till andra. Den 20 mars uppmärksammar Act Svenska kyrkan världens orättvisa fördelning av mat, makt och resurser. Vi kallar dagen för Dela lika-dagen.

Vid vårdagjämningen den 20 mars, när dag och natt är lika långa, vill Act Svenska kyrkan uppmärksamma världens orättvisa fördelning av makt och resurser. Genom att ge en gåva till Act Svenska kyrkan kan du vara med och bidra till en mer rättvis värld och till att människor på flykt från kriget i Ukraina får matleveranser. I en tid där alltför få kan äta sig mätta, ökar orättvisorna och fattigdomen. I en värld där klimatet snabbt och dramatiskt förändras kan inget land klara sig självt. Dagens stora utmaningar måste mötas genom internationellt samarbete.

De senaste åren har den positiva utvecklingen i världen gått tillbaka till följd av vidgad ekonomisk ojämlikhet, konflikter och klimatförändringarna. Fasteaktionen är ett tillfälle att samla alla goda krafter för människors rätt till en värld utan våld, väpnade konflikter, hunger och fattigdom.

VIKTEN AV ATT DELA LIKA

Vad innebär då att dela lika i detta sammanhang? I fastans tid innebär det att avstå något av mitt eget och ge till dem som bättre behöver det. Dela med dig på Dela lika-dagen. Låt det bli en påminnelse om att vi alla är födda under samma himmel, med lika värde och samma mänskliga rättigheter. Låt det också bli en påminnelse om hur viktigt det är att vi som enskilda och som samhälle delar med oss. Något vi inte minst ser i stödet till Ukraina.

Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.

Luk. 3:11

I en värld där vi vet att ”vår nästa” finns både nära och långt bort, är det viktigare än någonsin att vi fortsätter att dela med oss och att vi gemensamt står fast vid ett långsiktigt åtagande om ett generöst och modigt utvecklingssamarbete till stöd för människor i stor utsatthet.

Dela med dig genom att swisha halva beloppet för något du köper under Act Svenska kyrkans fasteaktion. Det kan vara en kaffe eller en lunch. Eller varför inte en matkasse? Det blir en gåva som gör skillnad!

Swisha din gåva till 900 1223.

Produktbild av matkasse i tyg som är kluven på mitten. Några ärtor har rullat ut på bordet.

Dela lika under samma himmel

Världen står inför en global hungerkris. Det finns tillräckligt mycket resurser globalt för att lösa hungerkrisen, ändå är världen hungrigare än någonsin. Problemet är en fördelningsfråga, vi delar inte lika på makt och resurser. Vi måste tillsammans skapa möjligheter där människor själva kan försvara sin rätt till en hållbar försörjning. Tillsammans med andra kyrkor, organisationer och tusentals frivilliga vill Act Svenska kyrkan bidra till en mer rättvis värld där alla människor kan äta sig mätta.

Person i vit tröja håller i två blå jeans

Sälj på Tradera och bidra till fred och minskad hunger

Genom att sälja till förmån för Act Svenska kyrkan på Tradera kan du vara med och stötta människor som är i akut hungersnöd, på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet.

Bild på fastebössa med ritat motiv av en fågel som håller i en olivkvist med texten "fred" bredvid.

Var med och fyll fastebössan

Dela med dig till människor som är i akut hungersnöd, är på flykt från kriget i Ukraina eller lever i utsatthet under samma himmel. Låt ditt bidrag i årets fastebössa göra verklig skillnad. Tillsammans gör vi världen hel.