Meny

Vällingby församling

Välkommen till Vällingby församling! S:t Tomas kyrka vid Vällingby torg bjuder in till möten och samtal, till sång och musik, till lek och allvar, till gudstjänst och bön, till tända ljus och lyssnande. Vår kyrka finns till för din skull. 

Sommar i S:t Tomas kyrka

Det blev inte det jubileumsår vi trodde och planerade för. Verkligheten med corona berör och förändrar. Vi har ställt om vår verksamhet och har aldrig under krisen stängt, men anpassat och vill möta dig som söker med säkerhet och värme.

Samtidigt följer vi noga Folkhälsomyndighetens anvisningar.

GUDSTJÄNST
Varje söndag i vår och sommar är du välkommen till kyrkan. Vi har en andakt kl 11 och från midsommar firar vi en enkel mässa med musik och psalmer. Det finns alltid möjlighet att tända ljus. Efteråt får du en fikapåse att ta med dig till någon trevlig plats eller finns möjlighet att sitta i trädgården. Vi har möblerat med säkert avstånd och bedömer att vi kan vara ca 30 st samtidigt där. Tisdagens stilla mässa har tagit sommarlov och återkommer i september. 

TORSDAGSBÖN OCH FIKAPÅSE 
Torsdagar 12.10  är du välkommen till en andakt i kyrkan. Efteråt finns som ovan möjlighet till fikapåse och att sitta i trädgården.

VUXET VÄXANDE 
VVV återkommer i höst. Läs mer här.

AFTON I TRÄDGÅRDEN
Vår serie med konserter sommartid börjar den 9 juni-5 augusti. De kommer att hållas i kyrkan eftersom vi kan sitta luftigare där. Efteråt fikapåse för den som vill med möjlighet att sitta i trädgården eller vardagsrummet.

DIAKONI
Vår diakoni finns även sommartid. Vi har expeditionstid vardagar 10-12 och bemannar så mycket vi kan. Det finns alltid någon i receptionen som kan hänvisa vidare.

KÖRER
Se gärna vad våra musiker erbjuder. Till hösten kan du söka till en kör som passar dig.

BEGRAVNINGAR
Vi har begravningar i S:t Tomas kyrka på tisdagar och fredagar. Övriga tider finns möjlligheter på Liljan och Rosens kapell i Råcksta. Just nu har vi inte möjlighet till minnesstunder men återkommer när vi kan öppna för det.

DOP
Välkommen att boka dop. Våra doptider är sommartid på söndag och i vanliga fall lördagar.

VIGSEL
Välkommen att boka vigsel. Vi har ett stort kyrkorum med möjlighet till säkert avstånd som ändå blir trevligt.

BARN, KONFIRMAND, UNGDOM
Dessa verksamheter har fortsatt genom pandemin. Läs gärna nedan på hemsidan om allt som finns för barn, tonåring eller ungdom. Öppna förskolan har sommarstängt, men återkommer i höst.

ANDLIG VÄGLEDNING
Vi är en kyrka byggd som ett kloster och för dig som vill gå i andlig vägledning finns olika möjligheter till det. Diakonin har andlig vägledning i hemmet och du kan också komma till samtal regelbundet. Du får då jobba med bibelord och reflektera utifrån din livssituation. Det finns också vägledning genom skrivande. Kontakta diakonin eller präst.

ORO
Känner du oro är du välkommen med frågor. Du kan också ringa jourhavande präst på 112 och följa vår hemsida.

HYGIEN
Sedan några månader tillbaka är vi extra noga med handtvätt, handdesinfektion och städning av hårda ytor. Vi ber också dig som känner influensa och förkylningssymptom att återkomma när du är frisk.

DU ÄR INTE ENSAM
Nu när sommaren kommer vill vi berätta att vi finns kvar. Vi har öppet och trädgården väntar. Våga ta kontakt, våga komma. För dig som behöver stanna inne vill vi särskilt säga att vi finns på telefon och samtal går att göra på flera sätt. Nu i pingsttid kommer berättelser om anden som ger liv, som är en hjälpare i livets alla situationer. Du vandrar inte ensam och livet finns öppet för dig.

SOMMARÖPPETTIDER I FÖRSAMLINGSEXPEDITIONEN
Under perioden 8 juni – 17 augusti har församlingsexpeditionen i
Vällingby församling förändrade öppettider. 

Ni når oss som vanligt på 08-445 85 01
Telefontid: måndag, onsdag och torsdag mellan kl. 9-12
Ni kan även skicka ett mail på: vallingby.forsamling@svenskakyrkan.se

Välkommen till Afton i trädgården i sommar i S:t Tomas kyrka

Sommaren är snart här och med den kommer både värmen och möjligheten till avkoppling. Att få stanna upp, ta sig tid med sådant som man annars inte hinner med, är viktigt för oss. Musikserien ”Afton i trädgården” är en sådan möjlighet, tänker vi. Vi är glada att även i år inbjuda till ”Afton i Trädgården”. Vi följer förstås Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring musikevenemang och folksamlingar.

Program och övrig information hittar du här.
Programmet finns också att hämta som pappersbroschyr vid entrén i S:t Tomas kyrka.

Välkommen till höstens VVV - Vuxet Växande i Vällingby

I VVV finns många möjligheter till fördjupning och personlig utveckling. Vi rör oss mellan samtal och stillhet, vägledning och kreativitet. Vi delar erfarenheter i längtan att lära mer om oss själva, tro och teologi. Höstens program finner du här.

Senaste numret av Bladet

I det senaste numret av Bladet, som delas ut till alla hushåll i Vällingby på torsdag 26 mars, kan du bland annat läsa mer om vad som händer i S:t Tomas kyrka under våren och sommaren. Bladet finns att hämta i S:t Tomas kyrka och kan också laddas ner som pdf här.

Observera att Bladet presslades innan corona-krisen slog till och att information om följderna av denna därför inte finns med i tidningen. 

Musik i S:t Tomas kyrka

En betydande del av vårens konsertsäsong i S:t Tomas kyrka fick tyvärr ställas in på grund av de rådande omständigheterna med spridning av det nya corona-viruset. Vi hoppas vara tillbaka med nya (och uppskjutna) konserter i höst.  Här finner du mer information , samt vårens program.

S:t Tomas Kammarkör söker sångare

Vill du sjunga med oss? Nu söker S:t Tomas Kammarkör i Vällingby nya basar, tenorer och altar. Vi är en väldigt trevlig kör och önskar oss nya körvana sångare som gillar utmaningar och har höga ambitioner. Vår körledare heter Francesco Acquista och nås på mail francesco.acquista@svenskakyrkan.se eller via telefon 08 445 85 13. Välkommen!

Någon att prata med?

Varje natt har Jourhavande präst 112 öppet kl 21-06, och vid storhelger dessutom dygnet runt . Den som ringer får tala med en präst i Svenska kyrkan som har ett särskilt uppdrag och utbildning att tjänstgöra i jouren. Prästerna har tystnadsplikt.

Ruotsin kirkon palveleva puhelin suomeksi

Palveleva puhelin, puh. 020-26 25 00, tarjoaa keskusteluapua suomeksi joka ilta klo 21-24. Keskustelun lähtökohtana ovat soittajan esiintuomat asiat. Voit soittaa nimeäsi ja asuinpaikkaasi kertomatta. Päivystäjällä on vaitiolovelvollisuus.