Meny

VVV - Vuxet Växande

Vuxet Växande i Vällingby

Vuxet Växande är ett forum för existentiella frågor och andlig vägledning. Vi vill vara en källa där vi kan mötas i angelägna samtal kring livsfrågor. Vi möts utifrån olika livserfarenheter och varierande erfarenheter av tro och andligt sökande. Vuxet Växande skapar utrymme för eftertanke, stillhet och fördjupning. Välkommen att delta!

Vuxet Växande i Vällingby församling

I Vuxet Växande finns många möjligheter till fördjupning och personlig utveckling. Vi rör oss mellan samtal och stillhet, vägledning och kreativitet. Vi delar erfarenheter i längtan att lära mer om oss själva, tro och teologi. Vi träffas i kyrkan och dess lokaler, framför brasan i vardagsrummet, vi ses ute i naturen på pilgrimsvandringar och till retreater. Gemensamt är längtan att finna inspiration och livskraft. Att utforska vad det innebär att vara människa och att utforska vad tro och andlighet innebär för oss.

Omsorg och säkerhet

Vi planerar att höstterminens aktiviteter går att genomföra. Vi håller extra distans och drar ner lite på antalet deltagare så att vi kan sitta luftigt. Vi hoppas att vi inte ska behöva ställa in något. Men det kan hända att vi kommer göra förändringar. Vi planerar utifrån det vi vet nu, men situationen kan förändras under hösten. Vi följer rekommendationer från folkhälsomyndigheten och anpassar oss efter detta.

Höstens program

Nytt och nygammalt

Två nya samtalsgrupper: ”Andlig vägledning” och ”livssamtal”. Läs mer nedan. Vi har en filmdag igen! Stilla mässa får en ny agenda. Introduktionskväll för meditation 1/9. Stilla fredag - en eftermiddag med meditation den 23 oktober. 

Tisdagar i S:t Tomas

Mässa, meditation och fördjupning

Stilla mässa kl 18.30
Första mässan 1/9. Inleds klockan 18.15 med orgelmusik och ljuständning. Stilla mässa är en bra rutin, en andlig rastplats mellan dagen och vidare in mot kvällen. Stilla mässa inleder även våra kvällar inom Vuxet Växande med meditation och samtalsgrupper.

Introduktion till meditation

Välkommen till en kväll där vi introducerar och samtalar kring meditation. Denna kväll riktar sig till dig som inte mediterat tidigare och även till dig som mediterar, men vill få en ytterligare uppdatering om meditationens grunder. Vi inleder med fika och introduktion i vardagsrummet. Ledare: Jesper Österberg och Magdalena Ljunggren. Tisdag 1/9 klockan 19-20.30.

Meditation

Efter stilla mässa följer meditation enligt zazen. Meditation är en övning i uppmärksamhet, att följa sin andning, släppa tankar och fokusera sinnet. Ingen föranmälan krävs, men anmäl dig gärna för att få del av information. Välkommen att delta! Tisdagar klockan 19-20 med start den 22/9.

Veta

För dig som vill utforska bibeln. I denna samtalsgrupp öppnar vi oss för berättelserna och hur de kan tala till oss där vi befinner oss i våra liv.

Vi använder flera sinnen och både känsla och tanke finns med. Vi inleder med en teologisk bakgrund för att lättare förstå texterna i sitt historiska, kulturella och teologiska sammanhang. Vi litar även på vår egen förmåga att ta emot budskapet och tolka texterna in i våra liv och vår tid. Vi använder oss av en metod som heter ”Lectio Divina” som är ett kontemplativt sätt att läsa bibeln. Vi läser texterna flera gånger och ställer flera olika frågor hur texten talar till oss. Detta gör att vi kommer djupare under ytan från det första mötet med texten. Det behövs inga särskilda teologiska kunskaper för att delta, men det hindrar inte heller om man har en del teologisk kunskap med sig i bagaget. Vi träffas klockan 19 till 20.30 varannan tisdag. Max antal denna höst: 10 personer. Ledare: Jesper Österberg, präst och Magdalena Ljunggren, präst. Höstens träffar: 15/9, 29/9, 13/10 (En månads uppehåll på grund av höstlov) 10/11, 24/11, 8/12. Anmälan: se nedan. Sista anmälningsdag 15/9.

Andlig vägledning (ny grupp)

Andlig vägledning är en samtalsgrupp där vi lyssnar till varandra, oss själva och Gud. Vi sätter ord på vår livsvandring och lyssnar in andens vägledning i våra liv. Vi utgår från förebilder och metoder i kyrkan som är till stöd för andlig vägledning. Vi utgår från höstens tema ”uppmärksamhet” och träffarna har olika inriktning och tema. Vi får även med oss praktisk vägledning för böneliv kroppskännedom, mental närvaro etc. Ledare/följeslagare: Jesper Österberg, präst och Fredrik Gyllenhög, diakon. Vi träffas mellan klockan 19 till 20.30 varannan tisdag. Max antal denna höst: 8 personer. Hösterns träffar: 22/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11.
Anmälan: se nedan. Sista anmälningsdag: 15/9.

Livssamtal (ny grupp)

Välkommen till en samtalsgrupp utifrån grundläggande livsteman. I samtalet delar vi erfarenheter, får syn på oss själva och speglar våra egna erfarenheter i andras liv. Ta kontakt med oss för mer information. Denna grupp vänder sig till dig som är intresserad av vårt arbete och som inte tidigare deltagit i våra samtalsgrupper. Samtalet sker inom själavårdens ramar. Varje träff utgår från en rubrik och tema för samtalet. Höstens tema ”uppmärksamhet” har vi med oss som en extra nyckel. Vi träffas mellan klockan19 till 20.30 varannan tisdag. Max antal denna höst: 8 personer. Ledare: Anders Kahnlund, diakon och Marie Schyborger, socionom och familjeterapeut. Höstens träffar: 22/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11.
Anmälan: se nedan. Sista anmälningsdag: 15/9.

Vandra Lördag 26/9

Vi går en pilgrimsvandring i vår närmiljö. Vandringens exakta sträckning och mer detaljerad information kommer till de som anmäler sig, (lämna gärna mobiltelefonnummer).Vandringens längd är cirka 8-10 km. Vi ses utanför S:t Tomas kyrka klockan 10 och beräknas vara tillbaka senast klockan 17. Det går i princip att komma oanmäld, men hör av dig innan för information. Ledare: Peter Frykstedt, stigfinnare, Jesper Österberg, präst och Fredrik Gyllenhög, diakon. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag: 26/9.

Vila-lördag 10 oktober klockan 9.30-17

Vila-lördag är en endagarsretreat. Vi får koppla bort kommunikation och informationsintryck för att göra plats för annat. Vi unnar oss att vara som den vi är, skapade och älskade av Gud. Vi får vara denna dag i stillhet, bön, enkelhet och en tyst gemenskap mellan oss som deltar denna dag. Det serveras måltider regelbundet, en lätt frukost följt av lunch och fika. Max antal denna höst: 15 personer. Kostnad: 150 kr. Ledare: Fredrik Gyllenhög, diakon, Jesper Österberg, präst och Anders Kahnlund, diakon. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag: 24/9.

Stilla fredag 23 oktober Klockan 15-18

Stilla fredag är en eftermiddag där vi koncentrerar oss på djupmeditation, stillhet och tystnad. Detta är ett bra sätt att avsluta veckan och förbereda dig för helgen. Vi inleder med förstärkt fika klockan 15 i vardagsrummet. Max antal denna höst: 15 personer. Kostnad: 70 kr. Ledare: Magdalena Ljunggren, präst och Fredrik Gyllenhög diakon. Anmälan: se nedan. Sista anmälningsdag: 15/10.

Varahelg 21-22 november

Vara–filmdag lördag 21 november Klockan 9.30-16
Vi ser en film som vi väljer utifrån temat ”uppmärksamhet”. Vi ser filmen med paus för lunch. Efter filmen samtalar vi om filmen. Samtalet handlar inte om att recensera och bedöma. Vi delar hur filmen talade till oss, hur vi levde oss in i filmen, vem/vilka vi identifierade oss med, vad vi tar med oss. Vi börjar i caféet i församlingshuset som är den tillhörande byggnaden bakom kyrkan. Filmen visas i juniorlokalen på bottenvåningen. Kostnad: 150 kr och då ingår enkel frukost, lunch, eftermiddagsfika och film. Obs: vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat. Maxantal denna höst: 10 deltagare. Ledare: Jesper Österberg, präst och Fredrik Gyllenhög, diakon. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag 5/11.

Vara-skrivarverkstad Söndag 22/11 kl 12.15-16.30

Vi får vi hjälp att komma loss i skrivandet och dela dessa erfarenheter med varandra. Genom olika övningar stimuleras skrivglädjen och vi får hjälp att utveckla och fördjupa vårt skrivande. Kom gärna först på högmässa klockan 11, vid klockan 12.15 börjar vi genom att äta lunch tillsammans. Maxantal denna höst: 10 deltagare. Kostnad: 70 kr och då ingår fika och lunch. Obs: vid anmälan ange eventuell matallergi och/eller vegetarisk mat. Ledare:  Marie Schyborger, socionom och familjeterapeut, Magdalena Ljunggren, präst. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag 5/11.

Ikonmåleri 29/10-31/10

Ikonmåleri är en kurs där vi lär oss måla efter de ursprungliga metoderna med äggoljetempera på kritgrund. Ikonmåleri är ett fascinerande möte med ikonens symboliska bildvärld och med en ursprunglig måleriteknik. Ikonens utseende och färger är givna enligt förlagor och tradition från de ortodoxa och österländska kyrkorna. Vi målar i S:t Tomas vardagsrum som blir en kreativ och samtidigt fridfull miljö där brasan brinner under dagen. Vårens kurs är en fortsättning för dem som redan målat ikoner men även nya ikonmålare är välkomna i mån av plats. Notera att denna kurs sträcker sig över tre dagar. Torsdag 29/10 till lördag 31/10 mellan klockan 10-16 samma tider alla dagar. Max antal deltagare: 8. Kostnad: 800 kr som inkluderar material och förtäring. Ledare: Magdalena Ljunggren, präst och ikonmålare. Jesper Österberg, präst. Anmälan: se sista sidan. Sista anmälningsdag 15/10.

Retreat i adventstid på Marielund Ekerö 11-13 december

Välkommen till en retreat under den mörka men samtidigt mysiga tiden i advent. Vi drar oss undan vardagen till en avskild plats där vi kan leva i tystnad under två dagar. Vi kommer att vara på Marielund som är en retreatplats som ligger fint vid vatten i fridfull natur. Marielund är till stor del nyrenoverat och där finns en god vana att ta emot grupper för retreat. Retreat är som ordet antyder att dra sig tillbaka, det innebär att vi är i total tystnad och att man kopplar bort sin vardag med allt vad det innebär. Hela vår person får finnas med, kropp, förnuft, själ och ande. Under retreaten varvas andakter, andliga övningar, mässor, avslappningsövningar och meditation. Det finns även möjlighet att uttrycka sig i ord och bild. Material för detta kommer att finnas på plats. Vi bor i egna rum och mat serveras regelbundet. Mer information och hur man tar sig dit kommer till er som anmält er. Retreaten inleds fredag kl 18 med middag. Retreaten slutar söndag med eftermiddagsfika klockan 15. Kostnad: 1200 kr och då ingår måltider, frukost, lunch, middag och fika. Obs: vid anmälan ange eventuell matallergi.Ledare: Magdalena Ljunggren och Jesper Österberg. Anmälan öppnar under upptakten. Sista anmälningsdag: 22/10.

Avslutning 15/12

Ni som deltagit i någon av verksamheterna är välkomna till avslutningen. Vi äter gott och har möjlighet att träffa varandra och dela erfarenheter från höstens vuxet växande. Vi skickar ut påminnelse att anmäla sig till detta senare under hösten. Vi gör förbehållet att det kan vara svårt att genomföra som vanligt om restriktioner för smittspridning finns kvar.

Upptakt med föreläsning 8 september klockan 19-21 

Gudrun Khemiri
Höstens upptakt kommer att varva teori och praktik, beröra flera sinnen, både kropp och intellekt. Gudrun Khemiri talar om uppmärksamhet på viktiga och grundläggande behov. Behovet av vila och koncentration, livskraft och energi. Kombinerat med detta får vi prova på taiji, qigong och avspänningsövningar. Gudrun Khemiri är fysioterapeut, taiji och qigong-instruktör. Hon har en bakgrund med 20 års arbete inom psykiatri, beroendevård och med misshandlade kvinnor. Efter föreläsningen informerar vi om vuxet växande och det finns möjlighet att anmäla sig. Möjligheten att anmäla sig till retreaten på Marielund öppnar i och med upptakten. Vi delar ut fikapåsar, och det finns kaffe och te som vi kan inta i trädgården (vi hoppas på bra väder). Välkommen till denna upptakt och en ny termin i vuxet växande!Obs: upptakten är denna gång i kyrkan. Fri entré! Men du får gärna ge ett bidrag till diakonins verksamhet.

Har du frågor om vuxet växande?

Ring, sms:a eller maila Jesper Österberg som är ansvarig för detta arbete. Telefon: 0765-35 85 39. E-post: jesper.osterberg@svenskakyrkan.se.

anmälan

Vill du anmäla dig till någon av aktiviteterna. Ring då administratör Karin Preston på telefon 08-445 85 08 eller mejla oss på
vallingby.vvv@svenskakyrkan.se