Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Boka och planera en vigsel

Här hittar du information hur du praktiskt arrangerar en vigsel.

Svenska kyrkan viger både par av olika och av samma kön.

Stort eller litet, praktfullt eller enkelt - det är ni som bestämmer vilket slags bröllop ni vill ha. Det finns inte så många måsten som man kanske tror kring en kyrklig vigsel.

Vilka förberedelser krävs?

Den här checklistan visar vad som behövs för att gifta sig i kyrkan:

• Fria och få ja.
  • Ta ut hindersprövning hos Skatteverket (en kontroll av att ni inte är nära släkt eller redan gifta). Detta är nödvändigt!
  • Planera vigseln i samråd med prästen och kyrkomusikern.
  • Skaffa en eller två ringar.
  • Kontakta bokningen för bokning av präst och lokal. Se länk nedan.

Vad kostar vigseln?

Det behöver inte kosta en enda krona att gifta sig. Kyrka, vaktmästare, musiker och präst är gratis. Ni får då de två vittnen som krävs. Ringarna behöver varken vara dyra eller nya. Ni måste inte ens bjuda gäster. Ni kan få hela kyrkan för er själva, för er stund av helighet.

Vigselsamtal

En kyrklig vigsel föregås alltid av ett vigselsamtal. Det kan äga rum antingen i kyrkan eller hemma hos brudparet. I det senare fallet brukar man se till att ha ett extra möte i kyrkan för att gå igenom ceremonin på plats.

Under vigselsamtalet planerar präst och brudpar vigseln. Vilka texter ska man välja, hur ska löftena låta, vem gör vad och när?

Normalt brukar prästen också ställa frågor till brudparet om hur och när de träffades, vad de tycker särskilt om hos varandra, vad de brukar göra tillsammans.

För ett stressat brudpar kan det bli ett avkopplande tillfälle när man släpper taget om planeringen en stund och koncentrerar sig på varför man egentligen gifter sig med just varandra.

För prästen är det ett sätt att lära känna personerna bättre och utgör en bra grund för vigseltalet.