Tidigare Livsnära temakvällar

Nyfiken på våra tidigare temakvällar, du hittar dem här.

Måndag 24 maj, 2021

ETT ORUBBLIGT HOPP.

Ett samtal om att leva mitt i klimatkrisen och pandemin med Stefan Edman, Susanne Rappmann, Britta Hermansson och Leif Dotevall.

Vi befinner oss nu i en djup kris på flera plan. Den ställer oss inför många utmaningar. Hur ska vi kunna välja rätt väg? Kan den lokala församlingen alltmer bli en vägvisare till ett hopp, som är mer än allmän optimism? En tillförsikt, förankrad utanför oss själva, oavsett framtidsutsikterna.

Den här temakvällen vill befria oss från den förlamande pessimism som klimatkrisen kan föda och i stället nyfiket fokusera på de positiva lösningar som spirar i Sverige och runtom i världen. Och pandemin, vad har vi lärt oss av den? Kanske att livet är skört och att ingenting kan tas för givet, men även en förundran över livets mysterium. Och hur påverkar den ena krisen den andra?

Välkommen att följa samtalet mellan Stefan Edman, biolog och författare till ett 50-tal böcker, senast Bråttom men inte kört, och Susanne Rappmann, biskop i Gbg:s stift, under ledning av pastorn och författaren Britta Hermansson. I del två deltar även Leif Dotevall, bitr smittskyddsläkare i VG.

Måndag 19 oktober, 2020

Kristen på goda grunder - Ge mig skäl för att tro!

Intresset för andlighet växer i vår tid. Livsfrågorna dyker allt som oftast upp på bästa sändningstid. Och sökandet efter en tro och en sanning som håller är vanligare än man tror. Den här temakvällen belyste Stefan Gustavsson några av de viktigaste argumenten för kristen tro men också de klassiska invändningarna. Frågorna om Gud och det onda, vetenskap och tro, Bibelns trovärdighet och frågan om Jesus är unik i relation till andra religioner.

Stefan Gustavsson är direktor för Apologia – Centrum för kristen apologetik (trons försvar). Han är en erkänt kunnig föreläsare och författare till ett flertal böcker som berör dessa frågor.

Måndag 2 december 2020

Lita på att det ljusnar

Den här kvällen hade vi besök av Tomas Sjödin. Utifrån sin nya bok med krönikor ur Göteborgs-Posten berättar han om sitt sökande efter en tro och ett språk som tål tillvarons motsägelser. Och som bär på ett hopp, även när mörkret tycks kompakt.

Tomas Sjödin är pastor, föreläsare och författare. Han har varit krönikör i GP i osannolika tjugofem år och hans krönikor tillhör de allra mest delade på sociala medier. För många radiolyssnare har han också blivit känd som återkommande värd för Sommar och Vinter i P1.

Månd 7 oktober 2019

BOTTENKÄNNING - om Guds långsamma svar på livets djävulskap

Den här temakvällen hade vi besök av Fredrik Lignell som skrivit boken Bottenkänning. Utifrån den berättar han om hur ett stillsamt radhusliv på kort tid förbyts i kaos. Om att vara pappa till en dotter som skär sig, om låsta psykiatriavdelningar och om skräcken över att allt ska gå sönder och aldrig bli helt igen. Men också om hopp och att försonas med livet så som det blev.

I kvällens andra del blir det ett samtal mellan Roland Stahre, Ewalina Lyckegård och Fredrik Lignell under ledning av Ingvild Fallegård. Det kommer att handla om vad som händer med oss när livet rämnar och våra förhoppningar grusas.
Musikern Paul Biktor Börjesson medverkar med sång.

Den 1 april, 2019

Världsmästare – men sen då?

En kväll med Maria Brandin, Sveriges främsta tävlingsroddare genom tiderna. Hon vann VM-guld i singelsculler 1995, och deltog i fyra OS, åren 1988-2000. År 2011 nådde hon finalen i SVT:s ”Mästarnas mästare” tillsammans med Ingemar Stenmark och Anders Limpar. Efter idrottskarriären har Maria burit på en längtan att bli diakon, för att arbeta i kyrkan, och i juni vigs hon i Göteborgs domkyrka.
Den här temakvällen är utformad som ett samtal där Maria berättar om sin livsresa, blandat med några filmklipp från hennes karriär.

Den 7 februari, 2019

VARFÖR I HELA FRIDEN SKA MAN TRO PÅ GUD?

Den här temakvällen hade vi besök av Anders Petter Sjödin, som berättar om sin dramatiska väg till tro. Den innehöll bl.a. en brevväxling med författaren Vilhelm Moberg, en extrem "bucket list" som höll på att kosta honom livet på väg uppför Mount Everest och en planerad fritagning av sin flickvän från en kristen sekt på Cypern. Och det var bara början! 2001 kom han som präst till Partille, där han har varit med om att starta två växande kyrkor.

I kvällens andra del blir det ett panelsamtal mellan Agnes Andersson, Tobias Bogeskär, Sara Waldenfors och Anders Petter Sjödin under ledning av Staffan Birgersson. Det kommer att handla om gudslängtan, om deras olika vägar till tro och framför allt om varför de tror.