Foto: Magnus Aronson

Medlemskap

Välkommen som medlem i Svenska kyrkan! Du kan använda blanketten nedan för att fylla i en ansökan. Du kan också formulera dig fritt i ett vanligt brev till församlingen där du är skriven.

Vad får jag göra och ta del av?

Svenska kyrkan erbjuder dop, konfirmationer, bröllop och begravningar, och firar gudstjänster, mässor och andakter. Men vi står också för Sveriges största musikscen med tusentals körer och konserter.

Kyrkan ordnar aktiviteter som öppna förskolor, ungdomsgrupper, pensionärsträffar, språkkaféer. Kyrkan stöttar också de som är mest utsatta i samhället. Det finns både präster och samtalsterapeuter som kan hjälpa och ge råd.

I andra länder pågår ett omfattande arbete med att ge stöd åt människor som drabbats av katastrofer, svält och konflikter. Vi tar också hand om de cirka 3 400 kyrkorna som finns i Sverige och som berättar om vår gemensamma historia.

Vill du bli medlem i Svenska kyrkan tar du kontakt med den församling där du bor. Det gäller både om du tidigare varit medlem eller inte. Välkommen!

Blankett för inträde

Skriv ut blanketten och skicka in den till Svenska kyrkans församling där du bor. Är du osäker på adressen kan du söka den via länken:  sök din församling. Där får du fram de kontaktuppgifter du behöver. Din lokala församling kommer sedan att höra av sig till dig.

Ladda ner blankett för inträde (pdf)

Medlem genom dopet

  • Genom dopet blir man medlem i Svenska kyrkan. Både barn, tonåringar och äldre kan döpas. Rådgör med en präst i din församling om vilken förberedelse för dopet som kan bli aktuell i ditt fall.
  • Du som lämnat Svenska kyrkan är välkommen tillbaka som medlem. Om du inte är döpt samråder du med en präst om vilken dopförberedelse som kan bli aktuell i ditt fall.
  • Du som är döpt i ett annat kristet trossamfund är välkommen som medlem i Svenska kyrkan.
  • Församlingen erbjuder undervisning och samtalsgrupper om dop och Svenska kyrkans tro till alla som önskar. Det kan ske på olika sätt beroende på var man bor.

Läs mer om medlemskapet (klicka)

En flerspråkig kyrka

Suomeksi (på finska)
In English (på engelska)
Teckenspråk
في لغات أخرى (På andra språk )