Invigning av videoverket Visitation i Uppsala domkyrka

Pressmeddelande Publicerad

Lördag den 27 oktober invigs installationen av Bill Violas videoverk Visitation i Uppsala domkyrka. Det blir den första stora satsningen på permanent videokonst i en svensk kyrka. Media inbjuds till pressvisning fredag 26 oktober klockan 14:00.

- Med Visitation tar Uppsala domkyrka ett steg för den samtida konstens plats i kyrkorummet. Det är ett verk som berör, oberoende av språk, status, ålder eller religiös hemvist, säger Kristin Windolf Granberg, präst i Uppsala domkyrkoförsamling.

Verket får sin placering i Gyllenborgska koret, som ligger centralt och samtidigt avskilt i mitten av kyrkan.

Pressvisning fredag 26 oktober kl. 14.00
Verket kommer att sitta på plats den 26 oktober. Media har då möjlighet att träffa Kira Perov och ansvariga från domkyrkan. Kira Perov är chef för Bill Viola studio i New York och gift med Bill Viola. Tid: 14.00. Plats: Uppsala domkyrka, Gyllenborgska koret. Anmälan görs till johan.nilsson@svenskakyrkan.se.

Program vid invigningen den 27 oktober
10.30 Seminarium, Katedralkaféet: Touching beyond words. Medverkande: Kira Perov, Bengt Kristensson Uggla, professor vid Åbo akademi och Tom Sandqvist, konsthistoriker. Moderator: Lars Åstrand. Seminariet hålls på engelska.
13.15 Invigning av verket Visitation, av biskop Ragnar Persenius. Tal av domprost Annica Anderbrant och Kristin Windolf Granberg.

Verket Visitation
Visitation, från 2008, är ett verk som gestaltar människans möte med något starkt berörande. Två kvinnor kommer gående mot betraktaren. Det är dunkelt, färglöst och utan ljud. Genom en ridå av vatten framträder efter en stund kvinnorna tydligt i färg och ljudet av forsande vatten hörs. Minuter går och betraktaren ser hur kvinnorna rörs till glädje och gråt över det de ser. När de vänder sig om för att gå tillbaka tvekar den ena. Styrkt av den andras vilja att fortsätta följs de bägge ändå åt, och återvänder genom vattenridån.

Visitation ingick i den uppmärksammade utställningen med sex verk av Bill Viola som förra hösten visades i Uppsala domkyrka och på Uppsala konstmuseum.

Uppsala domkyrkas förvärvande av verket Visitation finansieras genom medel från Kungliga Vitterhetsakademiens Huseliusfond.

Bill Viola
Bill Viola, född 1951 i New York, hör till samtidens ledande videokonstnärer. Han har sedan 1970-talet gestaltat existentiella teman såsom födelse, död och befrielse. Han använder filmens rörliga format men genom att sakta ner skeendet till superslowmotion skapar han förtätade, suggestiva skeenden.

Bill Viola är representerad i flera kyrkor och katedraler i världen, bland annat med två verk i S:t Pauls Cathedral i London.

Kontakter

Svenska kyrkans pressjour

+46 18 16 94 75

Bilder

Visitation. Foto: Bill Viola Studio
Visitation. Foto: Bill Viola Studio Öppna högupplöst bild
Visitation. Foto: Bill Viola Studio
Visitation. Foto: Bill Viola Studio Öppna högupplöst bild