Att vara pilgrimsvandrare

Att pilgrimsvandra är att bryta upp från vardagen och att i rörelse möta naturens stillhet. Att vara en pilgrim är att vandra samma stigar som människor genom historien har vandrat. Men samtidigt skapa nya mönster i kropp och själ, möta nya människor och finna nya vägar.

Utrustning

Ryggsäck och packning

För dagsturer räcker det oftast med en ryggsäck som rymmer 30-40 liter. Se till att du har packat tillräckligt med dricksvatten och tag gärna med en sjukvårdspåse med plåster, skavsårstejp, sårsalva, elastisk binda och huvudvärkstabletter. Även toalettpapper, huvudbonad och mellanmål är bra att ta med. Russin, choklad och frukt är exempel på bra mellanmål. Försök att lämna onödiga ”bra att ha-grejer” hemma. 

Kläder i lager och skor som inte skaver

Använd bekväma, praktiska kläder och väl ingångna skor eller kängor. Välj ytterkläder som skyddar både mot väta och vind. Klä dig i flera lager så att du enkelt kan reglera klädseln beroende på väder och vind. 

Väl ingångna skor är den bästa garantin mot skavsår. Använd torra, rena och hela strumpor och lufta fötterna vid varje stopp. Skydda hälen och ställen du brukar få blåsor på med till exempel Leukoplast. Har du redan fått en blåsa är det bäst att låta den vara hel, men du kan täcka den med Compeed som fnns att köpa på apoteket.

Pilgrimens sju nyckelord

  1. Långsamheten som får oss att sakta ner i livet.
  2. Friheten att leva utan krav med fokus på det nödvändigaste.
  3. Enkelheten som blir självklar när man bara har med sig det man kan bära.
  4. Bekymmerslösheten. Att ta dagen som den kommer, ett steg i sänder.
  5. Tystnaden som ger frid.
  6. Delandet som bygger gemenskap.
  7. Andligheten som söks i samtal och på vägen.

Irländsk bön

Må din väg gå dig till mötes.
Må vinden vara din vän.
Må solen värma din kind.
Må regnet vattna själens jord.
Och tills vi möts igen -
må Gud hålla dig i sin hand.

Välsignelse

Må Guds skönhet lysa upp din väg.
Må Kristus gå med dig och bära din oro.
Må anden blåsa på din rygg och göra dina steg lätta.
Och må Maria sjunga för dig trons sånger.

Swisha till Pilgrim På Orust

Pilgrim Orust 123 636 56 47

Har du deltagit i en pilgrimsvandring där en avgift ska betalas swishar du detta nummer. Alla överföringar via Swish till numret ovan går till att finansiera pilgrimsvandringar och pilgrimsleden på Orust - stötta gärna detta fina arbete. 

Läs mer om hur du använder och laddar ner Swish på www.getswish.se.

Pilgrimsvandra

På vår pilgrimsled kan du via stigar, kuperad terräng och småvägar uppleva hav, berg och inland och vandra mellan åtta vackra kyrkor. Läs mer!