Svenska kyrkan på Orust Besöksadress: Vid Tegneby kyrka, 47397 Henån Postadress: Tegneby 508, 47397 Henån Telefon: +46(304)26400 E-post till Svenska kyrkan på Orust

St.Olavsledens historia

Här kan du läsa om vem st.Olav var och varför vår led är uppmärkt efter honom. Men också om hur pilgrimsleden på Orust kom till.

Historien bakom st.Olavsleden

Pilgrimsvandring finns i många kulturer och religioner. I Europa gick vandringarna bland annat till Jerusalem, Rom och till Nidaros i Trondheim. Det tog människor ut ur vardagslivet och ut i rörelse. Vår led på Orust är uppmärkt med S:t Olavsmärket efter St:Olav, Norges förste kristne kung.

Vem var st. Olav?

Olav Haraldsson dog år 1030 och begravdes i katedralen Nidarosdomen. Nidaros blev kyrkligt centrum i Norge under den tid som St:Olav levde. Beläget vid det som vi nu kallar för Trondheim.

Olav blev avsatt som kung, till följd av sin kristna tro och flydde till Ryssland. När han återvände till Norge dog han under slaget i Stiklestad. Han blev helgonförklarad när under och mirakel började hända. Ryktet började spridas om heliga platser och pilgrimer från hela Europa vandrade mot Nidaros och Nidarosdomen. Dessa pilgrimsvandare la grunden till de pilgrimsleder i Europa som nu kallas för S:t Olavsleder.

St. Olav idag

29 juli, det datum när St:Olav dog vid slaget i Stiklestad, firas som Olavsmässa och är flaggdag i Norge. St:Olavslederna går mellan kyrkor och några av dessa är Olavskyrkor. På Orust är Tegneby kyrka en Olavskyrka.

Så Kom Pilgrimsleden på Orust till

På Orust uppkom för några år sedan idén om att pilgrimsvandra mellan våra kyrkor på vår natursköna ö. Det är idag ett EU-projekt i samarbete med Orust kommun. Med i projektet är bland annat Svenska kyrkan, Södra bohusläns turism och Hembygdsföreningar på Orust.

TV VÄST har gjort en inslag om pilgrimslederna på Orust som du kan se nedan.

Swisha till Pilgrim På Orust

Pilgrim Orust 123 636 56 47

Överföringar via Swish till detta nummer går till att finansiera pilgrimsvandringar och pilgrimsleden på Orust.