Foto på tom bänk under träd. Speglar sidans ämne: När någon nära dör, sorgegrupper.
Foto: Pixabay

När någon nära dör – samtalsgrupper för dig i sorg

Att få dela tankar och känslor med andra som är i samma situation kan göra din sor­g lättare att bära. Därför har Svenska kyrkan sorgegrupper i Örebro där du som mist en anhörig får hjälp att bearbeta din sorg tillsammans med andra.

Att förlora någon nära, förändrar livet. Ibland kan känslorna kännas för tunga att bära på egen hand. Svenska kyrkan vill finnas med – i sorgen, och i hoppet. Vi har flera samtalsgrupper för olika åldrar där du som sörjer får chans att träffa andra i samma situation. Grupperna träffas i Örebro. Att få dela tankar, känslor och minnen med andra kan göra sorgen lättare att bära.

Grupperna träffas cirka fem gånger och träffarna leds av en präst eller en diakon. Vi fikar och samtalar – träffarna kan exempelvis handla om dödsfallet, begravningen, förändringen i livet, minnena och hur vi lever vidare.

Det finns grupper för dig som förlorat en livspartner. Tillsammans med andra samarbetspartners erbjuder vi också grupper för barn och unga, för unga vuxna och för dig mitt i livet som förlorat en nära anhörig.

Sorg, sorgegrupper
Foto: Magnus Aronson

Samtalsgrupper för olika åldrar

Vi har samtalsgrupper för:

  • Barn och unga i sorg, ett samarbete mellan Svenska kyrkan, Sjukhuskyrkan och Region Örebro län.
  • Studenter och unga vuxna, tillsammans med Universitetskyrkan.
  • Dig mitt i livet (ca 30-50 år).
  • Personer som mist en livspartner – det vi kallar ”Leva vidare”-grupp.
  • Personer som förlorat någon i suicid.

Vill du veta mer eller anmäla dig?

Du hittar mer information i listningen här på webben. När det gäller samtalsgrupper för vuxna som förlorat en livspartner, så startas det regelbundet nya grupper i Örebro pastorat. Vill du veta när nästa grupp drar igång eller har andra typer av frågor om stöd- och sorgegrupper, kan du kontakta Anna Maria Armö komminister, på telefon 019-15 46 42 eller e-post annamaria.armo@svenskakyrkan.se 

Aktuellt från Svenska kyrkan i Örebro

Sorgegrupp för dig som förlorat någon i suicid

Publicerad:

Har du förlorat en anhörig eller vän genom suicid? Nu finns en sorgegrupp just för dig. Här får du möjlighet att tillsammans med andra i samma situation sätta ord på det svåra och tunga. Gruppen träffas i Örebro.

Så möter du en vän i sorg – prästens fem bästa råd

Publicerad:

Orka stå kvar, våga prata och låt sorgen få ta tid och plats. Det är några av prästen Anna Maria Armös bästa råd i mötet med en vän som sörjer.

Samtalsgrupp om sorg för dig som är mitt i livet

Publicerad:

Är du mitt i livet och har förlorat en nära anhörig? Nu finns en samtalsgrupp just för dig. Gruppen träffas i Örebro.

Leva vidare-grupp för dig som förlorat en livskamrat

Publicerad:

Har du förlorat en livskamrat? I våra samtalsgrupper får du dela din sorg med andra i samma situation. Gruppen träffas i Örebro.

När någon nära dör – sorgegrupp för barn och unga i sorg

Publicerad:

När det inträffar ett dödsfall i familjen blir ingenting sig likt. Då kan det vara en hjälp att träffa andra som också förlorat ett viktig person.

Samtal och stöd

Här hittar du information om olika former av samtal och stöd som finns inom Svenska kyrkan i Örebro. Du är alltid välkommen att kontakta en präst eller diakon i din församling.