Samtal vid lunchbordet mellan en man och diakon IngMarie Rice Edsbrand.
Foto: Ulla-Carin Ekblom

Diakoni, kyrkans sociala arbete

Behöver du prata med någon utomstående, få tröst eller finna styrka? Då finns våra präster och diakoner till hjälp. Vårt uppdrag är att se nöden, finnas där för att lindra – och att ge samhällets svaga en röst. Diakoni är kyrkans sociala arbete.

Vi som jobbar i Svenska kyrkan möter ofta människor i utsatta livssituationer. Genom att finnas på plats vid bl.a. arbetsplatser, universitet, äldreboenden och sjukhus vill vi vara tillgängliga för dig som bor och vistas här. Du är alltid välkommen att höra av dig till en präst eller diakon i din kyrka eller församling, oavsett vad du har att berätta. Vi har tystnadsplikt.

Kontakta din församling

Här under hittar du sidor med kontaktuppgifter till våra diakoner och ser hur du kan få stöd i just din församling. Vet du inte vilken församling du tillhör? Du hittar lätt din församling genom att fylla i din adress i sökfältet under förstoringsglaset högst upp till höger på sidan. Du kan också ringa oss på telefon 019-15 45 00 så hjälper vi dig till den församling du bor i.

Ett medmänskligt uppdrag

Diakoni präglar hela Svenska kyrkans arbete. Våra gudstjänster, mötesplatser, öppna förskolor, bostäder – ja, allt vi gör genomsyras av diakonin, som har sin grund i bibeln och hur Jesus mötte människor.

Genom dopet är vi alla kallade att utföra diakoni och stötta våra medmänniskor, men i församlingarna har diakonerna ett särskilt ansvar att lyfta fram det diakonala perspektivet – och att stå upp för samhällets svaga och utsatta.

Aktuellt om diakoni

Rekordstort engagemang för "En annan mamma" - 174 134 kronor till Kvinnohuset!

Publicerad:

I år genomfördes den lokala insamlingskampanjen "En annan mamma" för tolfte året i rad. Trots en omvärld i oro, så enades vi i empati och omtanke och lyckades tillsammans med andra samla in 174 134 kronor! Pengarna går oavkortat till Kvinnohuset i Örebro och deras arbete för våldsutsatta kvinnor och barn. Tack till dig som bidragit och vill fortsätta bidra. Fantastiskt!

Ta ställning mot våldet mot kvinnor – bry dig om en annan mamma

Publicerad:

Mäns våld mot kvinnor minskar inte. Tvärtom har behovet av hjälp och stöd ökat markant de senaste åren, inte minst under pandemin. För tolfte året i rad genomförs den lokala Örebrokampanjen till förmån för Kvinnohuset – och Svenska kyrkan är som alltid med. Vi säljer armband på åtta ställen i Örebro. Ta ställning – köp armband och bry dig om en annan mamma.

Stöd en okänd vän

– genom diakonin i Olaus Petri församling

74 078 kr till utsatta barn i jul

Publicerad:

Örebro vann med 3–0 mot HV71. Men efter lördagens SHL-match i Örebro fanns många fler vinnare än så. Tillsammans samlade Örebro Hockey och Svenska kyrkan in 74 078 kr till utsatta barn i jul – barn på både hemma- och bortaplan.

[Nyhet]