Unik fotoutställning om pappor i Tanzania utmanar normer

Nyhet Publicerad

Pappor som tar aktiv del i barnens liv är viktigt för jämställdheten. Svenska kyrkans internationella arbete lyfter tillsammans med Svenska ambassaden i Tanzania en unik utställning som visar på positiva förebilder och pekar på kyrkliga aktörers ansvar att arbeta för genusrättvisa.

Imorgon öppnar utställningen Tanzanian Dads i Tanga, Tanzania. I en bildsvit porträtteras tanzaniska pappor i vardagliga situationer tillsammans med sina barn. Målet är att främja jämställdhet.

- Mansnormen i Tanzania är fortfarande ganska patriarkal. Bara att se en man bära sitt barn som en mor bär barn, är iögonfallande. Det är inte skamligt, men det inte hör inte till normen, säger Johannes Mokgethi-Heath, handläggare för genus, hiv och hbtq på Svenska kyrkans internationella arbete och som är en av huvudtalarna under invigningen.

Religiösa ledare som förebilder

Två av papporna som porträtteras är den lutherske biskopen Stephen Munga and den muslimske imamen Sheik Hassan Kabeke. Ett medvetet val i ett land där religiösa ledare har stort inflytande i människors liv och i samhällsutvecklingen i stort.

- Religion är så viktigt i Tanzania. Att religiösa ledare engagerar sig i frågan om jämställdhet och vill vara förebilder för en jämställd mansroll, skickar en tydlig signal och ger oss en helt annan ingång och möjlighet att få med oss människor i jämställdhetsarbetet.

Tanzanian dads är en pendang till utställningen Svenska pappor, där fotografen Johan Bävman fotade pappor som valt att vara hemma med sina barn och undersökte hur det påverkade relationen till såväl barn som partner.

- Bilderna av fotografen Osse Sinare i denna utställning visar engagerade pappor i den här kontexten, i Tanzania. Det är ett effektivt sätt att kommunicera ett budskap. säger Johannes Mokgethi-Heath.

Arbete för genusrättvisa i interreligiöst sammanhang

I november 2017 gick olika kristna och muslimska församlingar samman och bildade Side by Side Tanzania, ett interreligiöst internationellt nätverk för att främja jämställdhet i samhället.

Utställningen Tanzanian Dads är det första större arrangemanget sedan nätverket bildades och kom till på initiativ av Svenska ambassaden, som såg möjligheten att arbeta med genusrättvisa i ett interreligiöst sammanhang.

Tanzanian Dads invigs torsdag 5 april. En del av arrangemangen kommer att live-sändas på Instagram och Facebook.