200 g smör
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
Fyllning: apelsinmarmelad
Garnering: strösocker eller florsocker
- Koka upp smör på låg värme till smöret blir lite brynt.
- Lägg socker i skålen och häll i brynt smör. Mixa ihop.
- Blanda mjöl med vaniljsocker och bakpulver och rör ihop.
- Skeda upp den varma degen med tesked eller efterrättssked på bakplåtspapper. Degen ska fylla hela skeden och den platta sidan ska ligga mot plåten. Grädda i 175 grader i 12–15 min.
- Bred ut apelsinmarmelad på en halva och lägg en annan halva ovanpå. Den färdiga kakan får formen av ett ägg. Använd rikligt med marmelad eftersom marmeladen sugs in i kakorna och det är den som håller ihop kakan.
- Rulla de ljumma teskedkakorna i strösocker eller strö över florsocker. Det går också bra att inte använda socker alls.
I Finland fylls teskedskakorna traditionellt med hallonsylt och serveras på familjefester.