Starkare relationer ska få interreligiös samverkan att ta fart

Nyhet Publicerad Ändrad

En serie träffar ska koppla ihop praktiker från olika religiösa sammanhang som arbetar för och med människor på flykt och i utsatthet.

Idag möttes 16 personer med olika religiös bakgrund, från olika delar av landet, som samtliga arbetar med och för människor på flykt och i utsatthet i Sverige. Under sex veckor kommer de att träffas i helgrupp en gång per vecka och i par för att lära känna varandra, dela erfarenheter och hitta sätt att i framtiden samverka kring samhällsutmaningar.

– Vår gemensamma erfarenhet är att det är berikande och värmande att möta människor av annan tro, konstaterade gruppen.   ​

"Mötas, prata och hjälpa varandra" 

Genom dessa möten kan vi dessutom inspireras och hitta synergieffekter.

Petra Kahn Nord, nordisk representant för World Jewish Congress​.

Bakom initiativet står en arbetsgrupp från Islamic Relief, World Jewish Congress, Svenska kyrkan och studieförbuden Bilda, Ibn Rushd och Sensus.  

– Det är så viktigt att kunna lära känna och stötta varandra över religionsgränser. Det bästa sättet att göra detta tror jag är att mötas, prata och inse hur vi kan hjälpa varandra både som människor och i yrkesroller. Genom dessa möten kan vi dessutom inspireras och hitta synergieffekter, säger Petra Kahn Nord, nordisk representant för World Jewish Congress​.

Fokus på praktisk handling

Deltagarnas egen kompetens och erfarenhet är den viktigaste resursen. Varje träff leds av olika värdar och har olika teman som resurs- och kompetensinventering, storytelling, self-care och gemensamma utmaningar. 

Arbetsgruppen betonar att det inte är ett nytt forum för religionsdialog, utan fokus ligger på att skapa kontaktnät och på praktisk handling.

– Vi är alla engagerade och vill bidra till ett mer inkluderande och välkomnande samhälle genom praktisk handling. Vi tror att vi främst behöver få dela med oss av våra olika erfarenheter, samtala om vad vi ser i det dagliga arbetet och hitta fler vägar att samarbeta och stötta varandra framåt, säger Maria Kjellsdotter Rydinger, religionsteolog i programmet En värld av grannar.