Meny

Pilgrimsvandringen blev en oas i storstaden Toronto

Svenska kyrkan i Toronto i Kanada ordnade en pilgrimsvandring på en gammal kyrkogård. Det blev en upplevelse för dem som var med. Ulf Claesson, präst i församlingen berättar.

Mount Pleasant Cemetery i Toronto är ingen vanlig kyrkogård. Den täcker ett stort område, här finns många ovanliga träd och buskar och inte minst magnifika gravstenar och monstruösa mausoléer.

- Mount Pleasant Cemetery har blivit mitt absoluta favoritpromenadstråk under de sex månader jag varit här i Toronto. Jag har säkert gått där 100 gånger och jag gör fortfarande nya upptäckter, säger Ulf Claesson. 

Här finns också många djur: 

- Jag har träffat på coyotes (prärievargar) några gånger, racoons (tvättbjörnar) många gånger, fåglar som jag inte har en aning om vad det är för sort, ett oändligt antal ekorrar, de flesta svarta, men även grå och bruna, säger UIf Claesson. 

För den lilla gruppen från kyrkan blev vandringen en upplevelse. Under fyra timmar vandrade de omkring och stannade vid olika minnesstenar och tidigare församlingsmedlemmars gravar. 

- Här handlar det  om storstadsmänniskor som får komma till en oas i staden, säger Ulf Claesson. Vandringen blev en kanonupplevelse för oss alla. 

Toronto är Kanadas största stad. Här finns 2,7 miljoner invånare. I storstadsregionen bor nära 6 miljoner människor. Här är den svenska kyrkan inte en del av Svenska kyrkan i Sverige utan tillhör istället den lutherska kyrkan i Kanada.  

Församlingen är en samlingspunkt för  svenskar och svensktalande i Toronto med omnejd.

- Vi är den enda svenska organisation som har lokaler (hyrda)! Så har vi ett antal ’satellitförsamlingar’ runtom i detta väldiga land (världens 2:a största till ytan men ’bara’ ca 30 milj människor), berättar Ulf Claesson. 

Församlingens kyrkinfo går ut till ca 500 hushåll. Under ett verksamhetsår ser de kanske 200 av medlemmarna.