Foto: Collage Ulrica Robsarve

Nu börjar nedräkningen till A Week of Neighbours

Nyhet Publicerad

Från hela Europa kommer människor att samlas online till ett Ärkebiskopens möte, A Week of Neighbours, i februari 2022. Mötet är interreligiöst, öppet för alla och har fokus på migration och medmänsklighet. 

Interaktiva workshops, filmvisning, webbinarier och en livesänd avslutning. Det är något av innehållet under A Week of Neighbours, den 20 – 24 februari, 2022. 

– Vi hoppas på ett program som är så viktigt att du absolut inte vill missa något. Vi vill inbjuda alla som tror på och vill ha ett humant, inkluderande och socialt sammanhållet Europa att vara med. Dela din berättelse, din oro, dina bästa metoder och dina idéer om hur vi bevarar vår medmänsklighet! uppmanar Anna Hjälm, programansvarig för En värld av grannar – interreligiös praktik för fred som arrangerar mötet. 

Ett annat förhållningssätt till migration

Anna Hjälm hoppas att A Week of Neighbours blir en manifestation för medmänskligheten. Foto: Magnus Aronson

Programmet som drivs av Svenska kyrkan har sedan starten 2018 kommit i kontakt med hundratals människor som arbetar med och för människor på flykt och ett europeiskt interreligiöst praktikernätverk har vuxit fram. 
– Syftet har varit och är att synliggöra allt det arbete som utförs av praktiker och mottagande samhällen. Tillsammans med dem och med människor på flykt vill vi arbeta för en annan politisk agenda och ett annat förhållningssätt till migration i Europa, säger Anna Hjälm. 

Förmiddagarna är reserverade för nätverket A World of Neighbours. Rikko Voorberg, teolog och konstnärlig ledare för PopUpWerk i Amsterdam, förbereder tillsammans med andra praktiker olika processpår som ska hjälpa nätverket att ta nästa steg. 
– Vi kommer att få känna vilken kraft det finns i nätverket och se nya projekt och samarbeten uppstå som svar på de behov vi ser i samhället. 

Ärkebiskopen värd för livesänd avslutning

Ärkebiskopens möte avslutas torsdagen den 24 februari med Keeping our Humanity Live, ett 90 minuter långt program som sänds live från Stockholm. Ärkebiskop Antje Jackelén är värd och programmet leds av Thabo Motsieloa.

Förutom samtal med gäster kommer vi få lyssna på Amena Alsameai, få liverapporter från Grekland och se bandade inslag från praktikers vardag i Frankrike, Tyskland och Sverige, och från livsavgörande insatser för människor som fastnat i gränszoonen mellan Belarus och Polen.


Programpunkter publiceras löpande på A World of Neighbours webbplats.