Kyrkogårdar lyses upp via Svenska kyrkans bönewebb

Nyhet Publicerad Ändrad

Från och med allhelgonahelgen och två veckor framåt kan besökare tända ett virtuellt ljus på Svenska kyrkans bönewebb och med hjälp av webbkameror samtidigt se sitt ljus tändas på en av fyra kyrkogårdar. Under allhelgonahelgen hade bönewebben över 100 000 besök.

Också 2015 går det att tända ljus som syns fysiskt i ljusträd på femton platser. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/mittljus >>

Ljusträd under allhelgonahelgen 2015

– Vi är överväldiga och tagna över att så många valt att uttrycka sin sorg, längtan och tacksamhet genom att tända ljus via bönewebben under helgen, det säger Gunnar Sjöberg, kommunikationschef på kyrkokansliet i Uppsala. Han fortsätter: 


– Bönen spränger alla gränser och allt som nu delats i böner och ljuständning visar både på det alldeles unika i vars och ens situation, och på det gemensamma. Vi möts i djupet av vår mänsklighet och andlighet,

Ljusträd på fyra kyrkogårdar kopplade till bönewebben

Under allhelgonahelgen tändes över 24 000 ljus via Svenska kyrkans bönewebb på fyra kyrkogårdar i landet, i något av de ljusträd som via webbkamera kopplats till bönewebben. 

Under fredagskvällen och lördagen var trycket på ljuständningen så stort att ljusen i träden inte räckte till, och många valde då att tända sina ljus enbart digitalt.

Brinntiden för de enskilda ljuständningarna har beroende på trycket varierat från 3 timmar till 30 minuter. Många har också delat sina ljuständningar på Facebook, Twitter och Instagram med hashtaggen #mittljus.

Digitala ljus kan tändas när som helst

– Möjligheten att samtidigt se sitt ljus tändas i ett träd finns i ett par veckor till, och sedan kan man när som helst skriva sina böner och tända digitala ljus som vanligt på bönewebben, säger Gunnar Sjöberg.

De fyra kyrkogårdarna med ljusträd för virtuella ljus är Krematoriekyrkogården i Helsingborg, Frösöns kyrkogård utanför Östersund, Ruds kyrkogård i Karlstad och kyrkogården vid Hedvig Eleonora kyrka i Stockholm.   

Bönewebben www.svenskakyrkan.se/be som hade totalt över 100 000 besök under allhelgonahelgen.

Så här såg det ut på Ruds kyrkogård i Karlstad, då de många ljusen tändes i träden under Allhelgonahelgen:

Visste du att Svenska kyrkans bönewebb:

  • erbjuder besökaren att skriva en bön och att tända ett digitalt ljus
  • ger besökaren möjlighet att se andras böner och ljus
  • innehåller över 124 000 böner och ljus 

 

På Hedvig Eleonora kyrkogård i Stockholm finns installationen kvar ytterligare en vecka, till och med den 16 november. 

Ljusträden finns från och med 31 oktober till och med 9 november.

Lamporna består av ledlampor som gjutits in i paraffin i glasflaskor. Totalt finns 900 lampor.

Om ljusträden