Foto: Svenska kyrkan i Los Angeles

Hans och Viveca om att arbeta i pandemins USA

"Den här katastrofen har varit så långtgående. Det är så mycket som brakat ihop och det finns inget skyddsnät." Det berättar Hans och Viveca Bratt Hernberg som arbetar för Svenska kyrkan i utlandet med Los Angeles som bas. Under senaste året har de mött mycket smärta, oro och uppgivenhet.

Los Angeles har skakat det senaste året: dels av pandemin, dels av upploppen i samband med presidentvalet. Mitt i händelserna finns Svenska kyrkan och bemöter människors oro och de existentiella frågor som väcks av krisen. 


Hans Bratt Hernberg och Viveca Bratt haft fullt upp sedan coronapandemin drabbade USA pch Los Angeles. De själavårdande samtalen och akuta utryckningarna har blivit fler. Vissa dagar har de fått upp till fyra telefonsamtal från oroliga anhöriga i Sverige.

– Många här lever i ”the dream factory”. Nu när alla restauranger är helt nedstängda finns inga extrajobb att söka och folk mår väldigt dåligt. Vi har fått mail där ämnesrubriken är ”HJÄLP” med stora bokstäver, säger Hans, som är kyrkoherde i församlingen.

Mellan mars och september hölls inga gudstjänster alls. Därefter kunde de hålla gudstjänst utomhus på en stor parkeringsplats. Men de var tvungna att kontrollera temperaturen på alla som deltog, och Hans fick ha på sig handskar och munskydd under gudstjänsten och nattvarden.

Det har inte gått att ha begravningar och många äldre och studenter som är vana vid att åka hem och besöka sina anhöriga i Sverige har fastnat i USA. En annan grupp som har det svårt är alla småbarnsföräldrar som haft barnen hemma i nästan ett år för att skolorna varit stängda.

– Det finns inte alls samma ekonomiska förutsättningar och skyddsnät som i Sverige. Många ensamstående mammor jag träffar jobbar dygnet runt för att få det att gå ihop. För dem är det särskilt tufft nu när det gått nästan ett år, säger Viveca.

Läs hela intervjun med Hans och Viveca.