Forskardagar om religionens roll i en globaliserad värld

Nyhet Publicerad Ändrad

Krig och våld i religionens namn – varför, och varför just nu? Denna vecka kommer en av världens ledande experter på de frågeställningarna, Marc Juergensmeyer, till Uppsala och Svenska kyrkans forskardagar.

Svenska kyrkans forskardagar äger rum 13-15 oktober i Uppsala. Under dagarna samlas ett 70-tal forskare från 15 länder för att bearbeta frågeställningar kring religion, kyrka och teologi i relation till samhällsförändringar i en globaliserad värld.

En av de öppna föreläsningarna hålls av Marc Juergensmeyer som är professor vid University of California och författare till ett 20-tal böcker, exempelvis Global Rebellion: Religious Challenges to the Secular State (2008) och Terror in the Mind of God: The Global Rise of Religious Violence (2003). Han är också en ofta anlitad kommentator i amerikanska medier. Marc Juergensmeyer föreläser torsdag 15/10 kl. 09.00 i Uppsala Missionskyrka.

Övriga huvudföreläsare är Christine Beasly, professor vid universitetet i Adelaide, Australien och Simangaliso Kumalo, professor vid universitetet i Kwazulu-Natal, Sydafrika.