Någon sitter och broderar.
Foto: Johannes Frandsen /Ikon

"En värld av grannar" utlyser broderitävling

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu drar programmet En värld av grannar igång en tävling som går ut på att brodera citat som ger råg i ryggen att samverka över religionsgränser.

Programmet En värld av grannar - Interreligiös praktik för fred arbetar sedan 2018 med att utveckla Svenska kyrkans relationer med andra religiösa samfund. Nu tar de till nål och tråd i arbetet.

– Medarbetare i Svenska kyrkan har skickat in korta citat som ger dem styrka och energi att tillsammans med människor av annan tro samverka för medmänsklighet och fred. Vi ville hitta ett sätt sprida och dela citaten vidare, säger Anna Hjälm, programansvarig för En värld av grannar.

Syföreningar och kravallslöjd

Någon i arbetslaget började spåna på att brodera sentenserna och så kläcktes idén om en tävling.

– Att brodera är en skapande, kreativ process som knyter an till vår kyrkliga historia med syföreningar, men också till en ny våg av unga som uttrycker sig med broderier, säger Karin Ahlqvist, stiftsdiakon i Växjö stift som lägger en dag i veckan på En värld av grannar.

Tillsammans med biskop Karin Johannesson, Helena Ericsson, Brodera mera och Jonas Eek, opinionschef på Verbum sitter Karin Ahlqvist i juryn som ska utse tre vinnare.

– Jag tror många kommer vilja bidra. Människor som suttit isolerade nu under pandemin, unga som ser en poäng i att hitta ett annat sätt att uttrycka sig på. Allra roligast skulle det vara om till och med jag börjar brodera nu! säger hon.

Hålla igång samtalet

Anna Hjälm hoppas också att tävlingen kan bida till att hålla igång samtalet om interreligiös samverkan.

– Själva broderandet är ett sätt att leva med texten en stund. Att arbeta med en mening som sätter ord på något som är viktigt för en kan ge råg i ryggen både för den som broderar och den som sedan får se alstret uppsatt någonstans, säger Anna Hjälm.

 

Välkommen att delta i tävlingen som pågår till 26 juni. Läs mer om broderitävlingen.

Råg i ryggen – en utställning

Ett urval av de fantastiska bidrag som kom in till broderitävlingen Råg i ryggen har blivit en fotoutställning och bok, Råg i ryggen – Broderi för religionsfred. Boka utställningen via ditt Sensus regionkontor.