Foto: Erik Stenberg Roos

En mobil kyrka i Thailand

Erik Stenberg-Roos och hans fru Anna Stenberg har nyligen landat i Bangkok efter en längre tid i karantän. Där jobbar de som präst, respektive assistent och möter människor i alla livssutuationer – från pensionärer som flyttat utomlands till personer som fastnat i missbruk eller sitter i fängelse.

De har ingen fast plats att vara kyrka på, utan är en mobil kyrka med stor räckvidd över flera länder i Asien. I Bangkok möts de varje tisdag på en pub, Stable Lodge. Men de har även andra typer av mötesplatser för svenskar regelbundet, runt om i regionen.

– Vi firar bara traditionella gudstjänster vid de stora högtiderna, och då vi hyr in oss i Anglikanska kyrkan, med de övriga nordiska kyrkorna. I övrigt är vår verksamhet väldigt basic, säger Erik. Det är basic kristendom, med högt i tak och låga trösklar. 

Prästen Erik Stenberg-Roos jobbar ihop med sin fru Anna i Thailand sedan sex år. Tidigare var de i Phuket, och de senaste dryga två åren är de stationerade i Bangkok. Thailand är deras första utlandsplacering och de trivs väldigt bra. 

– I Phuket är majoriteten främst äldre pensionärer, men det blev även mycket välsignelser och barndop, av svenskar på semester. Här i Bangkok är de flesta av svenskarna snarare yrkesarbetande mitt i livet, ofta anställda vid svenska företag i regionen. Många har även barn i de internationella skolorna, berättar Erik.

Läs hela intervjun med Erik