Ärkebiskop Antje Jackelén står på en scen och talar i mikrofon.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Ärkebiskopens program på Bokmässan

Nyhet Publicerad Ändrad

Den 27-30 september är det dags för årets upplaga av Bokmässan i Göteborg och som vanlig medverkar ärkebiskop Antje Jackelén i flera programpunkter. Här är hennes program i sin helhet:

Torsdag 27 september

Kl. 15.20-15.40
Gud – Återkomsten
Expressens kulturchef, Karin Olsson, samtalar med ärkebiskop Antje och författaren Joel Halldorf om religionens plats i ett postsekulärt samhälle. Utgångspunkten för samtalet är huvudtesen i Joel Halldorfs bok ”Gud. Återkomsten” – att kunskap om religion och behovet av det är särskilt stort i vår mångkulturella och komplicerade tid av oro och förlorat framtidshopp.   
Plats: Expressens monter, F01:39  

Fredag 28 september

Kl. 10.45–11.00
Klimatskuld och själavård
DN:s Per Svensson samtalar med ärkebiskop Antje och DN:s kulturchef, Björn Wiman, om de utmaningar som klimatförändringarna ställer samhällsinstitutioner som kyrkan och medierna inför.
Plats: Dagens Nyheters monter, F01:39

Kl. 12.00-12.20
Eliten – och alla vi andra  
Ärkebiskop Antje samtalar med professorn i företagsekonomi Mikael Holmqvist som i boken ”Handels – maktelitens skola” undersöker förhållandena vid den skola där framtidens elit fostras, både den ekonomiska och den politiska.
Plats: Se Människan, G02:10  

Kl. 15.00-15.45
Seminarium: Hur gör en enskild människa för att skydda demokratin?
Vi har i Sverige vant oss vid att ta demokratin för given. Men den senaste politiska utvecklingen visar att den demokrati som vi länge tyckte var en självklarhet framstår som både sårbar och ifrågasatt. På initiativ av författaren Hédi Fried startade 2018 ett arbete till skydd för demokratin, i ett samarbete mellan Svenska PEN, Studieförbunden i Sverige och Folkhögskolornas intresseorganisationer. En viktig del i arbetet är ”Handbok för demokrater” där 20 ämneskunniga och demokratiskt engagerade skribenter bidragit med texter som ger råd om hur man kan arbeta mot segregation, bemöta kunskapsförakt och hantera antidemokratiska rörelser.
Medverkande: Ärkebiskop Antje Jackelén, Elisabeth Åsbrink – författare och redaktör för ”Handbok för demokrater”, och Pär Stenbäck – tidigare utrikes- och utbildningsminister i Finland, aktuell med ”Demokratin under hot”. Moderator är Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.  
Plats: Scen K2

Kl. 16.15-16.45
Teologiska hörnan
Kom till Teologiska hörnan och prata med ärkebiskop Antje. Här ges utrymme för dina reflektioner om existens, mening, tro och teologi.    
Plats: Se Människan, G01:01 

Länk till Bokmässans webbplats