Ärkebiskopen på DN Debatt: De mänskliga rättigheterna måste vara ram för all politik

Nyhet Publicerad Ändrad

Ärkebiskop Antje skriver om de mänskliga rättigheternas grundläggande betydelse för all politisk verksamhet och om vikten att hålla rätt på begreppen. Hon skriver bland annat: ”Politisk makt är inte ett självändamål utan den är ett redskap för att i debatt och överenskommelser med andra förverkliga det som enligt ens egen respektive ens partis övertygelse är det bästa alternativet.”

I debattartikeln skriver ärkebiskop Antje bland annat: Varje medborgare handlar medvetet och omedvetet politiskt – och ska göra det – inte bara de dagar då kuvertet med röstsedeln stoppas i valurnan utan också däremellan. Att agera politiskt är i grunden ett honnörsord. Visst kan det finnas bra och dålig, hederlig och ohederlig politik, och även politik som måste bekämpas. Men att bruka orden politik och politisk i nedvärderande syfte leder fel. Det förminskar allas vårt medborgerliga ansvarstagande för samhällets bästa, ett ansvar som vi behöver ta som enskilda personer men också gemensamt i sammanslutningar av olika slag.

Artikeln avslutas: Vi behöver hålla rätt på begreppen och värna om de mänskliga rättigheterna som en ram för allt politiskt arbete. Och i det kan vi alla bidra.

Länk till hela artikeln på DN debatt 2021-06-20 (bakom betalvägg)