Ärkebiskopen ansluter sig till #PalermoAppell

Nyhet Publicerad Ändrad

Ärkebiskop Antje Jackelén är en av dem som ställer sig bakom ett upprop för humanitära flyktkorridorer och mot kriminaliserande av att hjälpa människor på flykt över Medelhavet.

Den tyska lutherska kyrkan Evangelischen Kirche in Deutschland, EKD, har tillsammans med borgmästaren i Palermo, Italien tagit fram en appell med fokus på människor som flyr över Medelhavet och de som i solidaritet försöker hjälpa flyktingar och migranter i sina lokalsamhällen. 

Just nu är Medelhavet världens farligaste och dödligaste gräns - bara under 2018 omkom över 2000 människor. Samtidigt som människor i desperation ger sig ut på havet har en ny lagstiftning gjort det allt svårare att rädda och hjälpa dem som hamnar i sjönöd. ”Europa har nu ett val: vill vi 2019 hjälpa människor från att drunkna eller vill vi titta bort?”, frågar appellen.  

Offentliga representanter, religiösa ledare och företrädare för civilsamhället har nu gått samman och kräver att EU tar ett gemensamt ansvar för livräddningsinsatser till havs. Läs appellen i sin helhet här och ta del av klipp med röster som ställer sig bakom uppropet, däribland Ärkebiskopen.