Foto: Olof Tholander

Frillestads kyrka

Frillestads kyrka är byggd 1877 och är nu församlingens musikkyrka. Kyrkan har bland annat en fin orgel med bevarade delar från 1890.

Den gamla kyrkan i Frillestad var uppförd i sandsten i romansk stil och tros vara byggd omkring 1150 till 1200. 

större kyrka byggdes på 1800-talet

På 1800-talet växte församlingen så kraftigt att det bestämdes om byggnation av en ny och större kyrka. Denna kyrka ritades av Johan Fredrik Åbom och byggdes utanpå den medeltida kyrkan. Där firades gudstjänst ända tills den nya kyrkan togs i bruk 1877. Endast tornets nedre del från den medeltida kyrkan blev bevarat, men påbyggdes till nuvarande höjd och utseende.

De flesta av den gamla kyrkans inventarier såldes på auktion. Kvar finns dopfunten, ett krucifix och vapenhuset från medeltiden. Den vackra altartavlan föreställer den uppståndne Kristus och är målad av Poul Höhm från Bornholm. Den invigdes 1956. 2009 invigdes en ny flyttbar altarring och en ny ambo tillverkade av konstsmeden Lars-Otto Lindskog.

Frillestads kyrka är byggd 1877 och är nu församlingens musikkyrka. Foto: Olof Tholander

Församlingens musikkyrka

1999 fick kyrkan en ny orgel byggd av Bergenblad och Jonssons orgelbyggeri i Småland. Metallpiporna, orgelhuset, fasaden och bälgen är bevarade från den gamla orgeln som var byggd 1890 av Carl Elfström från Ljungby. Orgeln har nu 17 stämmor, två manualer och pedal och är byggd i stil med den gamla 1890-talsorgeln.

Lyssna på Frillestads orgel.

I kyrkan har större uppsättningar av musikalerna ”Jesus Christ Superstar” och ”Mose i tiden” ägt rum liksom framförande av Händels oratorium ”Messias” och Lars-Erik Larssons ”Förklädd gud”. Musikgudstjänster och konserter arrangeras regelbundet i kyrkan.

Orgelfasaden i Frillestads kyrka. Foto: Olof Tholander

Lyssna på en ljudguide

Här kan man lyssna på en intressant ljudguide med bilder som berättar mer om Frillestads kyrka: Lyssna här!