Foto: Mari-Louise Olsson

Källstorps församling

Där hav och land, himmel och jord möts

Sommarvikarier

I sommar kommer ni möta våra duktiga och trevliga sommarvikarier som ska hålla fint ute på församlingens kyrkogårdar. Välkommen säger vi till Emilia Hult, William Brante och Olle Bramme.

Foto: Mari-Louise Olsson

Söndag 20 juni firar vi Taizéinspirerad mässa i Äspö kl. 18. Därefter varje söndag kl. 10.00 runt om i församlingens olika kyrkor. Vi har dessutom öppet i kyrkorna dagtid under vardagarna hela sommaren. Kyrkkaffe serveras efter mässan.
Varje onsdagmorgon firar vi mässa i Östra Torps kyrka kl. 08.30.
Varmt välkommen.
Ring gärna vår informationstelefon 0703-92 43 63.
Där informerar vi vecka för vecka.

Sigbritt Papp

NÄR? 8 juni, 15 juni, 22 juni & 29 juni kl. 19-20.

VAR? Garnhuset, Beddingestrand.

VAD? Andakt, musik & hemlig gäst.

Årets tema ”I medmänniskans tjänst”.

Fika serveras till självkostnadspris.

 Välkommen!

 

Fikastund i Parken

Nu flyttar vi utomhus i vår fina park i Östra Torp. Torsdagar mellan kl. 14-15.30 har vi drop-in. Välkommen! Ring Susanne på expeditionen om du har frågor. Vi följer givna rekommendationer.

Våra kyrkor är öppna i sommar

Mellan 1 juni - 27 augusti är alla våra kyrkor öppna, vardagar kl. 8-15. Vill du tända ett ljus eller bara vara. Välkommen in! Undantag vid begravningar.

Vad händer i församlingen?

Har du provat och ringa vår informationstelefon? Här läser vi upp veckans aktiviteter och i vilken kyrka söndagens mässa äger rum. Vi uppdaterar varje helgfri måndag. Välkommen att ringa till oss på nr 0703-92 43 63.

Anmälan sommarkonserter

sommarkonsert torsdag 8 juli kl. 19 i södra åby kyrka

Malmö Limelight Chorus

Malmö Limelight Chorus (MLC) är en Malmöbaserad barbershopkör bestående av drygt 40 kvinnor. MLC tillhör den globala organisationen Sweet Adelines med 23 000 medlemmar, inom vilken man tävlar i sång. MLC är flerfaldiga vinnare av sin klass i de nordiska mästerskapen och 2017 tävlade kören för första gången i världsmästerskapen i USA och tog hem guldet. När MLC inte tävlar ges konserter i olika konstellationer från kvartett till helkör där repertoaren sträcker sig från visor och pop till rock, jazz och självklart rena barbershoparrangemang.

På en konsert med Malmö Limelight Chorus bjuds publiken på sångglädje och härlig energi som fyller konsertsalen till sista stolsraden. Musiken kombineras med koreografi och uttryck och sjungs alltid a cappella och utan noter.

Den första av fem i vår serie sommarkonserter 2021.

Anmälan krävs. Fri entré! Välkommen!
OBS! Vi följer restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

 

SOMMARKONSERT TORSDAG 15 JULI KL. 19 I SÖDRA ÅBY KYRKA

Joakim Niehoff och Johan Stengård

Johan Stengård, saxofonsolist med tjugofem soloalbum utgivna, tusentals solokonserter sedan trettio år. Innan dess freelance musiker och medverkat på hundratals inspelade album och TV program med artister. Spelade med ABBA, Michael Bolton, Phil Collins, Lena Horne, Sammy Davis J:r, Tomas Ledin, Björn Skifs, Tommy Körberg och många fler. Har vid flertal tillfällen varit solist på kungliga stadsbesök utomlands. Är producent och saxofonist med "The ORIGINAL BAND - Music of ABBA", symfoni och fotoföreställningen "HUMAN REFLECTION", kapellmästare för "Johan Stengård Big Band - Music of Sinatra, Basie, Ella & Sammy”. Johan Stengård och Joakim Niehoff har spelat tillsammans i många år. ”Konsertprogrammet är en blandad repertoar med ABBA, psalmer, jazz och kända melodier. Joakim Niehoff är en av de allra bästa musikerna som jag har haft förmånen att spela med, och utan att överdriva så har det blivit många genom åren!” 
Joakim Niehoff, pianist, är flitigt anlitad som musiker och kapellmästare i många olika sammanhang. Han har medverkat vid ett flertal stora Tv-produktioner både i Sverige och utomlands. Han är kapellmästare för b.la Shirley Clamp, John Lundvik, Johan Stengård och även för produktioner som Stjärnklart, Julgalan och THE ORIGINAL BAND - Music of ABBA. 

Den andra i vår serie sommarkonserter 2021.

Anmälan krävs. Fri entré. Välkommen!
Vi följer restiktioner från Folkhälsomyndigheten.

 

sommarKonsert TORSDAG 22 JULI KL. 19 i södra åby KYRKA

En Nordisk Kärlekssaga

Haugtussa – ett kvinnoöde

Nordic light duo
Josefine Andersson - Mezzosopran
Daniel Beskow – Konsertpianist

Haugtussa är en mycket uppskattad romansafton som hyllar den nordiska sångskatten och som framhäver det nordiska tonspråket med tema kärlek. Nordic light duo är tillbaka med en ny utgåva som riktar in sig på kärlekshistorien om Haugtussa. De vill djupdyka ner i Arne Garborgs diktsamling som innehåller ett hundratal dikter på nynorsk om den synska flickan Haugtussa (även kallad Veslemöy). Om hennes liv uppe i de norska fjällen, där hon möter sitt livs kärlek Jon.
Många har tonsatt Garborgs dikter men den mest kända är Griegs och dessa 8 sånger är stommen i konserten.

Den tredje i vår serie sommarkonserter 2021.

Anmälan krävs. Fri entré. Välkommen!
Vi följer restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Sommarkonsert Torsdag 29 juli kl. 19 i södra åby kyrka

Glenn och Helene Wish i kärlekens namn

Glenn Wish började med sina Elvistolkningar som 25-åring. Detta ledde honom till utsålda hus på bl a Cirkus i Stockholm, Slagthuset i Malmö, Liseberg i Göteborg samt turné med Diggiloo-­gänget. Helene Persson började som sångerska i lokalt dansband som 13-åring och gjorde sig rikskänd som dansbandsdrottning i ”Helene & Gänget” med 14 låtar på Svensktoppen och en mängd TV– och radioframträdanden.

Den fjärde i vår serie sommarkonserter 2021.

Anmälan krävs. Fri entré. Välkommen!
Vi följer restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

SOMMARKONSERT TORSDAG 5 AUGUSTI KL. 19 I SÖDRA ÅBY KYRKA

Anna Heikkinen & Längtans kapell

Satumaa - Sagolandet

En kvartett som med  sin stark scennärvaro och sina personliga tolkningar av den finska tangon inte lämnar någon oberörd. Anna Heikkinen, sångerska som via den argentinska tangon landade i den finska då hon längtade efter att komma närmare sin pappas ursprung, startade tillsammans med dragspelaren Larisa Ljungkrona-Mönttinen och efter några år blev gruppen komplett då Ida Gillner på sopransaxofon och Leonor Palazzo på cello anslöt. Tillsammans skapade de 2019 musik- och berättarföreställningen Satumaa-Sagolandet som spelats för utsålt hus på Göteborgs Dramatiska teater, Göteborgs Stadsteater, Borås Stadsteater och på bibliotek. Satumaa – är titeln på den mest kända finska tangon. Översatt till svenska betyder det Sagolandet. Nu längtar de efter att få komma ut och möta publiken i kyrkorummet.

Anna Heikkinen – sång, berättelse
Larisa Ljungkrona-Mönttinen – dragspel, sång
Ida Gillner – sopransaxofon, sång
Leonor Palazzo – cello, sång

Den femte och sista i vår serie sommarkonserter 2021.

Anmälan krävs. Fri entré. Välkommen!
Vi följer restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

Salomon molanders orgeln i södra åby kyrka

Foto: Elisabeth Türck

Orgeln i Södra Åby kyrka är byggd 1878 av Salomon Molanders orgelbyggeri i Göteborg. Den har sjutton stämmor, två manualer och självständig pedal. Orgeln har byggs om två gånger, 1953 och 1965. Då dess ursprungskaraktär ändrats radikalt. Särskilt vid den sista ombyggnaden när lufttrycket sänktes kraftigt och en omintonation genonmfördes. Församlingen har nu beslutat sig för att renovera orgeln och återställa dispositionen så att orgeln talar ett klangligt språk i överensstämmelse med sin ursprungsteknik. Kyrkoantikvariatet står endast för en del av renoveringskostnaden. Därför har det grundats en orgelförening som kallar sig Orgelentusiasterna.

ORGELENTUSIASTERNA
Föreningen är en ideéll förening för orgelintresserade och har till ändamål för sin verksamhet att verka för renovering och underhåll av piporglar i kyrkor, främst i Källstorps församling och dess samling av orglar av stort historiskt värde. Föreningen verkar genom konserter, artiklar, föredrag, kursverksamheter, studiebesök, studieresor, information till allmänheten, internationellt utbyte och samarbete med vetenskapliga och kulturella organisationer och orgelfirmor.

Föreningen kommer att erbjuda orgelguidningar och startar en insamling till orgelrenoveringen. Det är möjligt att bidra genom att bli sponsor till en orgelpipa. Klicka på länken. Om du vill bli sponsor till en orgelpipa finns den här affischen uppsatt i våra kyrkor. Ta gärna kontakt med oss eller besök våra gudstjänster och konserter. Du kan betala med swish eller kontant. Swish märks med Renovering av Molander orgel och skickas till nr 123 412 59 02.
Vill du veta mer om piporna, gå in under Verksamheter och vidare till Musikverksamhet. 

Elisabeth Türck, ordförande
Ulla-Britt Olofsson
Maria Van Zijl
Christina Österberg.

Kyrkogårdsförvaltning och pastorsexpedition

För att komma i kontakt med kyrkogårdsförvaltningen vänligen kontakta Lars Odéen under dagtid helgfria vardagar. Telefon 0703-92 43 62 eller via e-post kallstorp.kyrkogardsforvaltningen@svenskakyrkan.se Besök förbokas på ovan telefon. Pastorsexpeditionen har öppet mellan kl. 10-12 helgfria måndagar, tisdagar och torsdagar. Telefon 0410-26167. E-post kallstorps.forsamling@svenskakyrkan.se

Ställ upp i kyrkovalet i Din församling
Kyrkovalet är viktigt eftersom Svenska kyrkan är den demokratisk frikyrka.
Vi är beroende av människors engagemang och i kyrkovalet har medlemmar möjlighet att påverka.

Man röstar på tre olika nivåer:

-församling
-stift
-kyrkomöte

Istället för att rösta på partier röstar man på så kallade nomineringsgrupper.

För att få rösta i kyrkovalet behöver Du vara medlem i Svenska kyrkan och fylla 16 år senast på valdagen.
Kyrkovalet 2021 äger rum söndagen den 19 september.

De grupper som ställer upp i kyrkovalet kallas för nomineringsgrupper.
Du kan ansluta Dig till en nomineringsgrupp som redan är aktiv eller skapa en ny nomineringsgrupp. I vår församling finns en nomineringsgrupp: Kyrklig gemenskap i Källstorps församling.

En förnomineringsgrupp sammanställer en kadidatlista över personer som visar intresse för ett kyrkofullmäktigeuppdrag. Nomineringssammanträde väljer därefter de kandidater som ska registreras.

För att få ställa upp som kandidat i kyrkovalet måste Du vara valbar.
Det innbär att Du måste tillhöra Svenska kyrkan.
Vara döpt i Svenska kyrkan eller annat kristet samfund.
Ha fyllt 18 senast på valdagen.
Vara kyrkobokförd i det område valet gäller.

När Du blir vald inom Svenska kyrkan är Du med och bestämmer vad kyrkan ska göra de kommande 4 åren.
Kyrkofullmäktige sammanträder vanligtvis 3 gånger per år och beslutar i större ärenden.

Intresserad? Hoppas det.
Anmäl redan nu Ditt intresse till Sune Larsson, tfn 0410-27166 eller till undertecknad Birgitta Nilsson, tfn 0707-99 69 10.

Kandidatsammanställning brukar ske i februari månad för att i mars månad presenteras vid nomineringssammanträde som väljer kandidater.
Visa Ditt intresse för vår församling genom att ställa upp i valet.

Birgitta Nilsson
Ordförande i kyrkofullmäktige

SKILLNAD MELLAN KYRKOAVGIFT OCH BEGRAVNINGSAVGIFT 
Kyrkoavgiften betalas av medlemmar i Svenska kyrkan men begravningsavgiften betalas av alla som är folkbokförda i Sverige och har en kommunalt beskattningsbar inkomst, oavsett religion. Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. 
Klicka på blå länken för att läsa mer

Loggan
Foto: Källstorps församling