Mittgången i en fullsatt kyrka. Längst fram står en kyrkokör i julkläder mellan två julgranar och sjunger.
Foto: Johan Palm /Ikon

Jul i Linköping

Välkommen att fira julen i kyrkan!

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande covid-19.
Se varje församlings hemsida vad som gäller där.

En person på en konferens läser ur en psalmbok. I bakgrunden står fler människor med psalmböcker i sina händer.

Sjung julens psalmer!

Vill du sjunga julens alla psalmer? Här har du chansen att klämma i...

Fira julen i kyrkan

Här hittar du julens alla gudstjänster.

Vilka bilder av julen gör det lättare att andas?

Julen är en bildrik tid. Media pumpar ut bilder av hurdan julen bör vara. Somliga traditionella, många idylliserande, en hel del vackra och somliga nästa groteska. Somliga är kravfyllda. Andra gör det lättare att andas. Läs biskop Martins julhälsning här.

Se vad som händer i din församling i jul

Här finns länkar till våra olika församlingar i Linköping

En musikalisk adventskalender

Upplev 25 musikaliska "luckor" med sång och musik från våra kyrkor i Linköping.

Julen är en tuff tid för många

– Vi möter och hjälper utsatta människor året runt, men vid jul ökar behovet, säger Pernilla Janson som är diakon i Skäggetorp. Då är det kyrkans uppgift att vara där med både mat och julklappar och inte minst erbjuda gemenskap.

Låt oss fira jul med båda fötterna på jorden!

Berättelserna om Jesu födelse i Betlehem har i över två tusen år färdats över hav och land, korsat ängar och öknar, dragit in i städer och byar. De har formats och färgats av de många och skiftande sammanhang i vilka de sjungits, dramatiserats, avbildats, lästs och talats fram för att så bli levande och meningsfulla i människors liv. Läs domkyrkolektor Johannes Zeilers tankar inför jul.

Vad är Julevangeliet?

Julevangeliet är den glada berättelsen om hur Gud föddes som människa i ett stall i Betlehem för drygt 2000 år sen och som börjar vår tideräkning. Berättelsen finns att läsa i Lukasevangeliet kapitel 2 vers 1-20. eller här.

Nästan allt du undrar om julen...

Vad betyder advent? Vad är ett ramaskri? Var kommer julkrubban ifrån? Vilka var de vise männen? Varför den 25 december och varför firar vi Trettondedag jul? Har du koll på julen? Annars får du läsa mer här...

Tre unga flickor varav en håller upp ett påpekande finger i luften

Bryt en tradition - julinsamlingen 2021

Julinsamlingen 2021 är nu avslutad. Tillsammans nådde vi ett nytt rekord för Julinsamlingen med det fantastiskt resultat på 46,4 miljoner kronor till Act Svenska kyrkans livsavgörande insatser. Vi vill rikta ett varmt tack till alla er som har engagerat er och bidragit med gåvor, tid och energi till kampen för allas rätt till ett värdigt liv. Tillsammans gör vi skillnad!

Handla för andra

Under adventstidens köprundor kan vi låta en tanke gå till dem här i Linköping som kämpar med sin tillvaro. Och det finns ett enkelt och uppskattat sätt att låta den tanken bli till handling.

Krubban på Stora torget

– När krubban är på plats på Stora torget så känner man en förnöjsamhet över att få göra något för Linköping. Det är en fin tradition, säger Tore Allert, pensionerad lärare som har byggt stallet tillsammans med elever från Anders Ljungstedts gymnasium.

Hand håller i mobiltelefon med appen på skärmen, framför Uppsala domkyrka.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns aktuella gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Legenden om Lucia

Legenden om helgonet Lucia bär på många viktiga budskap. Ett budskap handlar om att en flicka ska få säga ja till det hon själv vill. En flicka har rätt till sin egen kropp och sitt eget liv. Hon ska kunna skriva sin egen historia.

Varför firar vi jul?

Under julen firar vi att Gud blev människa. Budskapet om att Gud levt ett alltigenom mänskligt liv är en grundpelare i kristen tro.

Vad sjunger vi om i advents- och julpsalmerna?

Gloria in excelsis, Hosianna Davids son, Gå sion din konung att möta... Det är några av våra många vackra advents- och julpsalmer som vi sjunger i juletid, men vad betyder det där vi sjunger om egentligen...?

Vad gör vi när julen inte tindrar?

Nu är vi inne i adventstiden. Adventsljusstakarna och julstjärnorna lyser upp i stadens mörker. Många av oss ser fram emot jul och adventstid; pyssel, förberedelser, gemenskapen, möjligheten att visa sin kärlek i omtanke. Men så är det inte för alla...

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Vad är Julevangeliet?

Julevangeliet är den glada berättelsen om hur Gud föddes som människa i ett stall i Betlehem för drygt 2000 år sen och som börjar vår tideräkning. Berättelsen finns att läsa i Lukasevangeliet kapitel 2 vers 1-20. eller här.

Hur långt är det mellan Nasaret och Betlehem?

I Julevangeliet så reser Josef och den gravida Maria från Nasaret till Betlehem. Enligt Google Maps är det 163 km mellan dessa platser och tar drygt 5 timmar med buss och 34 timmar att promenera.