Mittgången i en fullsatt kyrka. Längst fram står en kyrkokör i julkläder mellan två julgranar och sjunger.
Foto: Johan Palm /Ikon

Jul i Linköping

Välkommen att fira julen i kyrkan!

Advents- och julkonserter

Här hittar du julens alla konserter och luciafiranden.

En person på en konferens läser ur en psalmbok. I bakgrunden står fler människor med psalmböcker i sina händer.

Sjung julens psalmer!

Vill du sjunga julens alla psalmer? Här har du chansen att klämma i...

Fira julen i kyrkan

Här hittar du julens alla gudstjänster.

Några flickor står och tittar på en julkrubba.

Samling kring krubban

Börja julfirandet på bästa sätt – runt barnet i krubban. Här hittar du alla samlingar kring krubban i jul.

Mirna har växt upp i Betlehem

– Från mina föräldrars köksfönster kan man se fårhjordarna gå uppe i bergen och äta gräs och herdar som vaktar dom, berättar linköpingsstudenten Mirna som är uppväxt i Betlehem. Kameler har vi inte så många, dom finns mest i Jeriko. 

Barnen på Ängeln hittar former för julen

– Jag ska göra Nordpolen, säger Walter på förskolan Ängeln i Tannefors direkt när förskollärare Birgit Triches berättar att de ska julpyssla och skapa med olika former. – Jag ska också göra Nordpolen, säger Eira. Turu bestämmer sig för att göra en tomte.

Se vad som händer i din församling i jul

Här finns länkar till våra olika församlingar i Linköping

Julen är en tuff tid för många människor

– Våra församlingar arbetar året runt med att möta och stötta människor som lever i ekonomisk utsatthet, men vid jul ökar behovet, säger Anna Haglund Fröhler som är diakon i domkyrkoförsamlingen. Då är det vår uppgift som kyrka att vara där och ge stöd och inte minst erbjuda gemenskap.

Låt oss tända tusen juleljus!

Det är inte i alla hem i Linköping som julen är en festlig högtid där klappar öppnas eller julmaten står på borden. Svenska kyrkans diakonala arbete vill sprida julglädje och skänka hopp och ljus där mörker råder. Swisha din gåva till En varmare stad 123 475 95 02 och ta hand om din nästa i jul! Behöver du eller någon du känner ekonomiskt stöd inför jul? Kontakta diakonen i den församling som du bor i så får du veta hur en ansökan går till.

Handla för andra

Sen några år tillbaka har Landeryds församling ett samarbete med ICA Signalen som kallas Handla för andra. Det innebär att du handlar något extra när du ändå är i affären. Sedan lägger du din betalda vara i kundvagnen utanför kassorna. Gåvorna lämnas sedan vidare av våra diakoner till behövande familjer som kämpar med sin tillvaro. Insamlingen pågår 12-31 december.

En musikalisk adventskalender

Upplev 25 musikaliska "luckor" med sång och musik från våra kyrkor i Linköping.

Låt oss fira jul med båda fötterna på jorden!

Berättelserna om Jesu födelse i Betlehem har i över två tusen år färdats över hav och land, korsat ängar och öknar, dragit in i städer och byar. De har formats och färgats av de många och skiftande sammanhang i vilka de sjungits, dramatiserats, avbildats, lästs och talats fram för att så bli levande och meningsfulla i människors liv. Läs domkyrkolektor Johannes Zeilers tankar inför jul.

En välsignad jul!

Vi närmar oss advent och jultid. En tid som vi möter med så väl förväntan och glädje som stress och otillräcklighet. Läs församlingsherde Liza Hagberg Lerners tankar inför julen.

Nästan allt du undrar om julen...

Vad betyder advent? Vad är ett ramaskri? Var kommer julkrubban ifrån? Vilka var de vise männen? Varför den 25 december och varför firar vi Trettondedag jul? Har du koll på julen? Annars får du läsa mer här...

Bryt en tradition

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner.

Krubban på Stora torget

– När krubban är på plats på Stora torget så känner man en förnöjsamhet över att få göra något för Linköping. Det är en fin tradition, säger Tore Allert, pensionerad lärare som har byggt stallet tillsammans med elever från Anders Ljungstedts gymnasium.

En hand håller i en mobil med skärmbild om kyrkguiden som visar adressen för kyrkan.

Appen Kyrkguiden

Appen Kyrkguiden hjälper dig hitta till våra kyrkor. I kalendern finns gudstjänster, konserter och andra evenemang. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.

Legenden om Lucia

Legenden om helgonet Lucia bär på många viktiga budskap. Ett budskap handlar om att en flicka ska få säga ja till det hon själv vill. En flicka har rätt till sin egen kropp och sitt eget liv. Hon ska kunna skriva sin egen historia.

Varför firar vi jul?

Under julen firar vi att Gud blev människa. Budskapet om att Gud levt ett alltigenom mänskligt liv är en grundpelare i kristen tro.

Vad sjunger vi om i advents- och julpsalmerna?

Gloria in excelsis, Hosianna Davids son, Gå sion din konung att möta... Det är några av våra många vackra advents- och julpsalmer som vi sjunger i juletid, men vad betyder det där vi sjunger om egentligen...?

Vad gör vi när julen inte tindrar?

Nu är vi inne i adventstiden. Adventsljusstakarna och julstjärnorna lyser upp i stadens mörker. Många av oss ser fram emot jul och adventstid; pyssel, förberedelser, gemenskapen, möjligheten att visa sin kärlek i omtanke. Men så är det inte för alla...

En manlig präst pratar i mobiltelefon.

Jourhavande präst

Behöver du någon att prata med? Jourhavande präst lyssnar. Du kontaktar Jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt.

Vad är Julevangeliet?

Julevangeliet är den glada berättelsen om hur Gud föddes som människa i ett stall i Betlehem för drygt 2000 år sen och som börjar vår tideräkning. Berättelsen finns att läsa i Lukasevangeliet kapitel 2 vers 1-20. eller här.

Hur långt är det mellan Nasaret och Betlehem?

I Julevangeliet så reser Josef och den gravida Maria från Nasaret till Betlehem. Enligt Google Maps är det 163 km mellan dessa platser och tar drygt 5 timmar med buss och 34 timmar att promenera.