Foto: Jessica Mossberg

Ny bok: Upptäcktsfärd på S:t Johannes kyrkogård

I boken »Upptäcktsfärd på S:t Johannes kyrkogård« av Erland Ros får du följa med på en historisk upptäcktsfärd. Du får möta Mamsell Arfvidsson – som sägs ha förutspått mordet på kung Gustav III – och tio andra personer med fascinerande livsberättelser som nu ligger begravda på S:t Johannes kyrkogård. Vandra runt på kyrkogården i fantasin, eller använd kartan i boken för att hitta rätt.

När den historiskt intresserade prästen Erland Ros kom till S:t Johannes församling 1985 insåg han vilken skatt av berättelser som vilade på kyrkogården. Sedan dess har han samlat fakta och arrangerat populära dramatiserade kyrkogårdsvandringar för att levandegöra historien.

S:t Johannes kyrkogård är belägen på Brunkebergsåsens högsta punkt, mitt i centrala Stockholm. Det var länge en kal och öde plats med lite vegetation. Platsen var förr fruktad som skådeplats för spökerier och andra hemskheter. Först 1817 planterades träd på kyrkogården. I dag fungerar kyrkogården som park och skolgård för Internationella skolan och Franska skolan.  Under den varma årstiden samlas lunchlediga från närliggande arbetsplatser i kyrktrappan eller vid klockstapeln för att inmundiga mellanmål.

Att vandra runt på kyrkogården och läsa inskrifterna på gravstenarna är att göra en spännande historisk tidsresa. Här vilar militärer kända från Sveriges sista stora krig mot Ryssland 1808-09, Georg Carl von Döbeln och Henrik Gripenberg. Här möter vi teaterfolk och sångare som den äventyrlige Edouard du Puy som hade rekord i utvisningar från olika länder, tills han äntligen slog sig till ro i Stockholm som hovkapellmästare och sångare på Kungliga Operan. Här finns minnesstenen över den gåtfulla skevikssekten, män och kvinnor som levde i en klosterliknande gemenskap på gården Skevik på Värmdö. De fraktade in sina döda på natten och kastade de nakna kropparna över kyrkogårdsmuren och så fick kyrkans folk begrava de döda bäst de gitte. Själv var de helt ointresserade av kyrkliga seder och bruk. Gud mötte man i det egna hjärtat!

På en gravsten läser man namnet Löwenström. Där vilar änkan till kapten Anckarström, Gustaf III:s mördare år 1792 Hon hette Gustaviana Löwen och levde ända fram till 1844. Släkten i övrigt bytte namn från Anckarström till Löwenström och kungamördarens bror donerade pengar till ett sjukhus som en försoningshandling. Sjukhuset finns kvar, ligger i Upplands Väsby och heter Löwenströmska!

Vill du köpa boken?

Boken Upptäcktsfärd på S:t Johannes kyrkogård av Erland Ros finns att köpa i Stefanskyrkan i Vanadislunden som är öppen varje dag kl 11-16 fram till 27 december. Däefter är kyrkan öppen tisdag-söndag kl 11-16. 

Boken kostar 149 kr och du kan betala med kort eller swisha till 123 569 61 58.

 

Vad gör kung Gustav III i en gränd vid Regeringsgatan den här sena vinterkvällen i slutet av 1788? Det är tydligt att han inte vill bli igenkänd. Så kliver han in i ett litet rött trähus i gränden. Aha, det förklarar saken! Där bor nämligen Stockholms kändaste spådam – Mamsell Arfvidsson.

Utdrag ur boken

Kyrkofullmäktige i S:t Johannes församling ansåg att det var av största vikt att den kunskap Erland Ros besitter tas tillvara. En journalist, Lina Mattebo, fick därför tidigt i höstas, i uppdrag att intervjua Erland och utifrån Erlands berättelser färdigställa en bok. Elva livsöden finns nu nedtecknande och sammanställda i en mycket intressant och informativ skrift med tillhörande karta över kyrkogården. Syftet med boken är att sprida kunskap om en unik och viktig plats i vår huvudstad.

I boken »Upptäcktsfärd på S:t Johannes kyrkogård« av Erland Ros får du följa med på en historisk upptäcktsfärd. Du får möta Mamsell Arfvidsson – som sägs ha förutspått mordet på kung Gustav III – och tio andra personer med fascinerande livsberättelser som nu ligger begravda på S:t Johannes kyrkogård. Vandra runt på kyrkogården i fantasin, eller använd kartan i boken för att hitta rätt. 

Foto: Jessica Mossberg

S:t Johannes Kyrkogård

S:t Johannes kyrkogård är belägen på Brunkebergsåsens högsta punkt, mitt i centrala Stockholm. Det var länge en kal och öde plats med lite vegetation. Platsen var förr fruktad som skådeplats för spökerier och andra hemskheter. Först 1817 planterades träd på kyrkogården. I dag fungerar kyrkogården som park och skolgård för Internationella skolan och Franska skolan. För att vara de dödas viloplats är S:t Johannes kyrkogård en sällsynt levande plats!