Foto: Johannes Frandsen/ IKON

Vigsel

Vigseln är en fest. Ett minne för livet. Inte bara för dem som gifter sig, utan också för släkt och vänner.

VIGSEL I TIDER AV CORONA

Ni som planerar ett bröllop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Kontakta oss – vi hjälper er att planera och anpassa vigselgudstjänsten så att den sker på ett ansvarsfullt sätt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Vi hjälper er att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Vigseln behöver inte ställas in eller skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att ni måste ställa in eller skjuta fram vigseln. Istället kan ni hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är till exempel möjligt att genomföra vigseln med bara prästen, brudparet och två vittnen. Ni kan också välja att ha vigseln någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma.

Bjud in gäster till en filmad vigsel

Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Festen kan hållas längre fram

Om ni har planerat för en större fest efter vigselgudstjänsten så kan ni överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

Vi hjälper er att hitta alternativ

Om ni planerar ett bröllop, kontakta oss för att få hjälp att anpassa era planer efter de regler och rekommendationer som gäller.

Att vigas eller ingå äktenskap är ett sätt att offentligt säga ja till varandra och ett liv tillsammans. Vigselakten i sig är en symbolhandling där vi som par lovar att vi vill älska och satsa helhjärtat på varandra hela livet. Vi ber att kärleken alltid ska finnas mellan oss. Gud är kärleken och all kärlek har ytterst sitt ursprung i Gud.

Vigsel i kyrkan

En vigsel sker ofta i kyrkan. Själva kyrkorummet förstärker stämningen av högtid och allvar. Det finns en given ritual för Svenska kyrkans vigselakt. I samråd med musiker och präst kan paret komma överens om musik, sång och övrig utformning av akten. Prästen är ytterst ansvarig för vigselgudstjänsten och är den som fattar beslut i de olika momenten. Boka tid för vigseln i god tid, särskilt om ni vill ha den i en speciell kyrka. Du kan läsa mer om våra kyrkor under menyvalet "Kyrkor och kapell".

I Hallstahammar-Kolbäcks församling finns följande kyrkor och kapell:

• Kolbäcks kyrka

• Säby kyrka

• S:t Lars kyrka

• Svedvi kyrka

• Bergs kyrka

• Skantzenkapellet: Lördagar från slutet av maj till och med augusti.

• Strömsholms slottskapell: Lördagar, kl 11:00 och 16:00
    Slottskapellet bokas via slottet. För information om bokning, kostnad etc, följ länken.

Vigselgudstjänsten är kostnadsfri för medlemmar i Svenska kyrkan.

Ta kontakt med oss för att få en tid för vigsel. Uppgifter hittar du nedan.

Välkommen att viga er!

E-post: