Dop

Dopet ses ofta som en högtidlig tradition kopplat till namngivningen av ett nyfött barn. En fest där släkt och vänner möts, umgås och får tillfälle att lära känna barnet. Men dopet är så mycket mer än det. Dopet sätter en människa i relation till hela Guds familj. Hon blir genom handlingen en del av Kristi kropp. Hon blir medlem i den kristna kyrkan.

DOP I TIDER AV CORONA

Du som planerar ett dop har säkert många frågor med tanke på coronaviruset. Hör av dig till oss – vi hjälper dig planera och anpassa dopgudstjänsten så att den kan ske på ett ansvarsfullt sätt.

Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer

I våra kyrkor anpassar vi oss efter rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Gränserna för hur många som får samlas, gäller också våra kyrkor. Gudstjänsterna blir mindre och de som samlas ska förstås inte tillhöra riskgrupperna eller ha symptom. Vi hjälper dig att finna formerna för hur vi kan göra i denna speciella situation.

Dopet behöver inte ställas in eller skjutas upp

Rekommendationerna betyder inte att du måste ställa in eller skjuta fram dopet. Istället kan du hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är möjligt att genomföra dopet med bara prästen, barnet och föräldrarna närvarande. Eller bara prästen och personen som ska döpas, om det gäller unga eller vuxna. Du kan också välja att ha dopet någon annanstans än i kyrkan, till exempel utomhus eller hemma.

Bjud in gäster till ett filmat dop

Om du ber någon av de närvarande att filma, så kan ni direktsända via sociala medier eller andra digitala tjänster. Eller så kan ni dela filmen i efterhand.

Festen kan hållas längre fram

Om du har planerat för en större fest efter dopgudstjänsten, så kan du överväga att hålla den längre fram, i stället för att ställa in den.

Vi hjälper dig att hitta alternativ

Om du planerar för ett dop, kontakta oss för att få hjälp att anpassa dina planer efter de regler och rekommendationer som gäller.

Välkommen att döpa ert barn

Ta kontakt med oss för att få en tid för dopet. Kontaktuppgifter hittar du här nedan.

Veckan innan dopet kontaktar dopprästen er och kommer gärna hem till er för att gå igenom det förestående dopet.

Följande tider gäller för dop:

Söndagar i mässa eller gudstjänst. Döp gärna ditt barn i samband med en familjegudstjänst.

Kolbäcks kyrka

Första lördagen i månaden kl 12:30, 14:00 samt 15:30 i en enkel dopgudstjänst.
Vissa söndagar i högmässa eller gudstjänst.

Säby kyrka

Första lördagen i månaden kl 12:30, 14:00 samt 15:30 i en enkel dopgudstjänst.

S:t Lars kyrka

Söndagar kl 11:00 i huvudgudstjänsten.
Andra lördagen i månaden kl 12:30, 14:00 och 15:30 i en enkel dopgudstjänst.

Svedvi kyrka:

Tredje lördagen i månaden kl 12:30, 14:00 samt 15:30 i en enkel dopgudstjänst.

Bergs kyrka:

Fjärde lördagen i månaden kl 12:30, 14:00 samt 15:30 i en enkel dopgudstjänst.

Skantzenkapellet (max 25 personer, gäller ej i tider av Corona)

Lördagar april - oktober i en enkel dopgudstjänst.

Kostnad

Någon kostnad för dopet tar vi inte ut. För de som tillhör en annan församling än Hallstahammar-Kolbäcks debiteras hemförsamlingen.