Foto: Jernej Graj

Guds kärlek omsluter dig

Max 8 personer

Enligt nya restriktioner från Regeringen begränsas antalet personer i lokalen till 8 inklusive personal.

Inga dopkalas

På grund av restriktioner i samband med pandemin tar vi inte emot några bokningar på dopkalas.

Barn, unga och vuxna är lika välkomna att döpas. Du behöver inte prestera något, tro på rätt sätt eller förstå allting. Tvärt om – dopet är en gåva som bara är att ta emot. Ibland förväxlas dopet med en ceremoni för namngivning. Det är det inte, men namnet är ändå viktigt vid dopet, eftersom den som döps nämns vid sitt namn.

När ett barn döps uttrycker du som förälder en vilja att barnet döps till den kristna tron och att barnet ska få vara en del av den kristna gemenskapen. Dopet är en gåva från Gud till det lilla barnet – det hänger inte på din tro.

Den som döps får vatten öst över sitt huvud. Vattnet är livsviktigt för människan och det är också en symbol för livet och för att växa.

Dopet är församlingens gudstjänst där de som döps tas emot i kyrkans gemenskap och blir medlem i Svenska kyrkan. Dopet är samtidigt en angelägenhet för dopfamiljen. Därför döps aldrig fler än tre barn vid samma dopgudstjänst.

Dopet är alltid kostnadsfritt.

Doptider

Engelbrektskyrkan: Lördagar kl 13:00, 14:30 eller 16:00.
Hjorthagkyrkan: lördagar kl 11:30, 12:30 och söndagar 13:00.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR:

Hur bokar vi ett dop?

Ta kontakt med bokningen så hjälper vi er att hitta en tid som passar. Se kontaktuppgifter längre ned på sidan.

Er präst kommer sedan att kontakta er som vanligt för att planera detaljerna kring dopet när tid och plats är bokad.

Vad händer när dopet är bokat?

Ungefär en vecka innan dopet bokas det in ett dopsamtal med er präst. Prästen går igenom vad som kommer att hända under dopgudstjänsten. Alla olika val ni kan göra gällande dopet får ni tillsammans med er präst diskutera under samtalet.

Får vi välja egna texter och sånger?

Ni får absolut välja egna dikter och sånger till dopet. Genom att välja texter och musik som betyder mycket för er och er familj kan dopet bli än mer personligt och omslutande. Svenska kyrkan har fantastiska musiker som kan spela de sånger ni önskar live i kyrkan om ni skulle vilja, vilket kan bli en otroligt vacker och mäktig upplevelse. Klicka här för att läsa mer om musik vid dop.

Vilka psalmer och sånger kan passa till ett dop?

På Svenska kyrkans dopsajt kan ni lyssna på och välja mellan fina psalmer som passar utmärkt till dopet. För att hitta förslag på sånger som också kan passa till dopet kan ni lyssna på Svenska kyrkans Spotify-lista Sånger till dop.

Finns det något under själva dopgudstjänsten som familj, släkt eller vänner kan hjälpa till med?

Om ni vill får ni väldigt gärna ge syskon eller andra familjemedlemmar, släktingar, vänner eller faddrar olika uppgifter under dopet som till exempel att hälla upp vattnet i dopfunten, tända ljus, läsa texter eller kanske sjunga.

Hur lång tid tar ett dop?

Dopgudstjänsten är ungefär en halvtimme lång. Om dopet är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det lite längre tid. Längden på dopet varierar också beroende på hur många egna sånger och dikter ni väljer att lägga in i programmet.

Hur gammal ska barnet vara vid dopet?

Du kan när som helst i livet döpas i Svenska kyrkan, gammal som ung. De flesta som döps är barn mellan 3 till 6 månader, men självklart kan ni döpa ert barn tidigare eller senare om ni skulle vilja det.

Vad gör vi om barnet börjar skrika under dopet?

Var bara lugn, prästen har varit med om det många gånger och är bekant med alla sorters reaktioner från barnet. Dessutom är dopet barnets högtidsfest. Barnet ska få lov att synas och höras. Det samma gäller alla barn som gästar dopgudstjänsten, de ska få ta plats i kyrkorummet. Om ni som föräldrar ändå skulle känna att det blir påfrestande om barnet skriker går det jättebra att ta en kort paus.

Vad ska barnet ha på sig under dopet?

Idag väljer föräldrarna själva vad barnet ska ha på sig under dopet. Vanligt är att barnet bär en vit dopklänning eller dopdräkt som finns att låna kostnadsfritt. Klicka här för att se dopklänningarna.

Hur går en dopgudstjänst till?

Här kan ni se och läsa hur en dopgudtjänst går till och vad den innehåller.

Jesus sade, ... och det dop som jag döps med, skall ni döpas med.

Mark 10:39

Skriv dina önskemål om dop här så kontaktar vi dig så fort som möjligt.

Annelie Lowén

Nicklas Amran Blom