Kapitalförvaltning

Hållbara investeringar är sedan länge styrande för Svenska kyrkans kapitalförvaltning då vår finanspolicy slår fast att vi ska vara aktiva och långsiktiga ägare. Vi påverkar vår omvärld genom vad vi investerar i, vem som får förvalta vårt kapital och hur vi använder vår röst.

Svenska kyrkans alla verksamheter genomsyras av långsiktigt tänkande och hållbar utveckling för människor och miljö. Därför är det självklart att även våra investeringar ska vara förenliga med dessa värderingar. Vägledande idéer är förvaltarskapstanken och människovärdesprincipen. Här kan du läsa mer om vårt arbetssätt och alla våra årsrapporter. 

Fyra kostymklädda personer sitter på en scen framför skärmar.

Vi medverkar och samarbetar

Svenska kyrkan har ett betydande kapital men i förhållande till pensionsfonder och andra institutionella investerare är vi ändå relativt små. Att samarbeta med andra är därför en viktig del av vårt arbete.

Vindkraftverk i närheten av kyrka.

Hållbara investeringar 2022

Resultatet 2022 efter bank- och förvaltningsarvoden uppgick till -1 095 miljoner kronor (1 960 miljoner kronor föregående år). Avkastningen för den sammanlagda förvaltningen uppgick till -9,5 procent (19,8 procent). Det är 4,6 procentenheter lägre än vårt jämförelseindex. Marknadsvärdet för placeringstillgångarna uppgick per den 31 december 2022 till 10 324 miljoner kronor (11 519 miljoner kronor föregående år).

Rapporter om hållbar kapitalförvaltning

Svenska kyrkan publicerar årliga rapporter om sitt arbete med ansvarsfulla investeringar. De finns även tillgängliga på engelska.

Vårt arbetssätt

Hållbara investeringar tar sig många olika uttryck och Svenska kyrkans nationella nivå har som mål att vara en ansvarsfull ägare i vid bemärkelse. Det innebär att vi är långsiktiga, aktiva ägare som utnyttjar vår möjlighet att påverka näringslivet och finansbranschen i en hållbar riktning.

Klimat och finans

Alla delar av samhället behövs i omställningen till en klimatsmart ekonomi. Det globala klimatavtalet inger hopp.

En person som arbetar högt upp på ett vindkraftverk.

Fonder med tydlig samhällsnytta

Svenska kyrkans finanspolicy är tydlig med att placeringar ska göras i bolag som bidrar till samhällsnytta. Vi driver även på utvecklingen i finansbranschen.

 Vi strävar efter att äga bolag som genom sitt agerande, sina varor eller tjänster bidrar till en hållbar utveckling. Vi är aktiva ägare som vill påverka företag i vår portfölj att ta sitt ansvar, ifall de har brustit i frågor som rör hållbarhet. Det gör vi genom att föra dialog med företagen, främst genom våra förvaltare och i samverkan med andra investerare.

Här på sidorna om vår kapitalförvaltning kan du läsa om varför vi arbetar med hållbara investeringar, vilka vi samarbetar med och hur våra fonder gör samhällsnytta. På sidorna om vårt arbetssätt berättar vi mer om vår förvaltningsmodell från allokering av kapitalet via val av förvaltare till uppföljning.

Hållbarhet och långsiktighet ger stabil avkastning

Det egna kapitalet på den nationella nivån inom Svenska kyrkan uppgick i slutet av 2022 till 10,3 miljarder kronor och det utgör en buffert för framtida behov. Svenska kyrkans regelverk (kyrkoordningen) slår fast att kapitalet ska förvaltas långsiktigt med ett avkastningskrav på 3 procent per år över en rullande tioårsperiod, utöver inflationen. Ackumulerat har avkastningen i förvaltningen de senaste 10 åren (2013-2022) varit 126 procent, motsvarande 8,5 procent per år. Ett ackumulerat avkastningsmål var 68 procent, motsvarande 5,3 procent per år. Skillnaden mellan den faktiska avkastningen och avkastningsmålet var 58 procentenheter.

Finansierar insatser i församlingar och stift

Avkastningen gör insatser möjliga i församlingar och stift när det finns behov av det. Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, har regelbundet fattat beslut om uttag från den nationella nivåns kapital och 2021 bestämde de att uttag ska göras om ca 1 000 miljoner kronor fram till 2025 för att finansiera olika projekt ute i landets församlingar.

Finanspolicyn visar vägen

Svenska kyrkans alla verksamheter genomsyras av långsiktigt tänkande och hållbar utveckling för människor och miljö. Vägledande idéer är förvaltarskapstanken och människovärdesprincipen. Det är därför oss självklart att våra investeringar ska vara förenliga med dessa värderingar. Hur det ska ske uttrycks i Svenska kyrkans finanspolicy som kyrkostyrelsen beslutar över.

Ladda ner vår finanspolicy här.

Placeringsanvisningar för etik och hållbarhet.