Svenska kyrkan lanserar första hjälpen vid sorg

Nyhet Publicerad

 En färsk Sifo-undersökning visar att norrbottningarna är mest osäkra i landet på vad de ska göra eller säga till en person i sorg, och att västerbottningarna i högst utsträckning vill bli bättre på att möta människor som sörjer. Svenska kyrkan lanserar Första hjälpen vid sorg genom ett utskick till 2 000 svenska företag.

Sifo-undersökningen bygger på totalt 4 200 intervjuer och har gjorts på uppdrag av Svenska kyrkan. Den visar bland annat att 95 procent anser att det är viktigt att finnas för människor som sörjer, samtidigt som undersökningen också visar att många är osäkra i mötet med andra människors sorg. Nära 7 av 10 (68 procent) har upplevt att de inte vetat vad de ska göra eller säga till en person som sörjer. Mest osäkra i landet är norrbottningarna (78 procent). I Västerbotten är siffran 72 procent.

Många skulle också vilja bli bättre på att möta människor i sorg. Särskilt boende i Västerbotten som i högst utsträckning (79 procent) anger att de vill bli bättre på att möta människor som sörjer.

Utskick når 91 arbetsplatser i Norrbotten och Västerbotten
Den här veckan når Första hjälpen vid sorg företag i hela landet genom ett utskick till 2 000 personalchefer och HR-ansvariga, varav 42 i Norrbotten och 49 i Västerbotten. Det är en samling konkreta tips på sådant som medmänniskor, vänner och kollegor kan göra för den som sörjer. Tipsen utgår från Svenska kyrkans erfarenhet av att stötta människor i sorg i olika faser i livet. Syftet är att hjälpa till i mötet med andras sorg. Första hjälpen-kittet erbjuds som affisch och broschyr och finns även på Svenska kyrkans webbplats.

– Vi tänker ofta att det är de ”rätta” orden som är viktigast. Men det är att bara finnas där, som betyder allra mest, säger Anna-Stina Svedberg, stiftsadjunkt för själavård på Luleå stift.

Organisationer och andra arbetsplatser välkomnas också att beställa affischer och broschyrer gratis på Svenska kyrkans webbplats.