Foto: Andréas Lindström /Arne Hyckenberg

Oavsett om du är religiös eller inte

Nyhet Publicerad

Tanken med Thomas Arlevall

Det hände när kyrkan var ung, att en man som hette Paulus inspirerades av Jesus från Nasaret. Och han skrev de bevingade orden: ”Och nu består tro, hopp och kärlek och störst av dem är kärleken.”

Dessa ord har kyrkan burit med sig som en lovsång till livet. En bergfast övertygelse om att vi alla behöver något att tro på, något att hoppas på, någon att älska och älskas av. Oavsett om vi är religiösa eller inte.

Det gäller också för Saltsjöbaden. Tror jag. Det är därför så många människor på vår ort (som på så många andra orter) ger sitt engagemang för saker de tror på, hoppas på och tycker så väldigt mycket om (ja, älskar) att göra. Ideellt engagemang i SIF för barn och ungdomar, KSSS, Skota hem eller Sjöscouterna, Rotary och Lions och alla andra sammanhang som jag missat att nämna här. Därför att det är något vi tror på. Oavsett om vi är religiösa eller inte!

Samma gäller för kyrkan. Här finns så många engagerade människor som är med av olika skäl och grund. Många för trons skull, självklart! Men också många som är med för gemenskapens eller traditionens eller för själva kyrkobyggnadens skull. För många är det säkert en mix av flera olika skäl.

Och alla inspireras vi av varandra, oavsett om vi är religiösa eller inte. Därför att vi tror på något, hoppas på något, och tycker om att vara med och göra något som betyder något, för andra och varandra, i den ort som är vår: Saltsjöbaden.

Säkert spelar den egna livssituationen in, om man är ungdom eller småbarnsförälder, pensionär eller körsångare, eller om man rent utav går i ”giftastankar”. Ibland är relationen till kyrkan nära och ofta. Ibland är den mer sporadisk och spontan. Ibland mer sällan. Och ändå är vi tillsammans kyrkan här i Saltsjöbaden.

Den 17 september är det kyrkoval. Och jag tror, hoppas och gillar verkligen, om du tar dig tid att rösta i detta val. Därför att du är viktig med allt det du tror på, det du hoppas på och tycker om. Ditt engagemang är viktigt för kyrkan i Saltsjöbaden. Och det gäller faktiskt oavsett om du är religiös eller inte!

Thomas tipsar

Läs...

... David Copperfield av Charles Dickens. Den utkom på 1800-talet men hör till de stora klassiker som är lika aktuella för varje generation.

Missa inte...
... när vokalgruppen Ringmasters kommer tillbaka till Saltsjöbaden för en konsert 17 september. A cappella i världsklass väntar!

Ta chansen...
...att rösta i Kyrkovalet, i centrum eller i församlingshemmet. Kyrkan behöver dig!