En människa blir både stor och liten i en kyrka

Nyhet Publicerad

Hanna Nyberg om kyrkan.

Marie Louise Ekman sa i en intervju i våras att ”Det är som att kliva in i en gammal kyrka, vars rymd gör att man känner sin egen storlek”. Jag minns inte vad intervjun handlade om, men jag tyckte om den bilden.

Det är många som känner att det är något särskilt att kliva in i en kyrka. Det är svårt att beskriva vad det är för speciellt vi känner, men det är något bra och annorlunda. Något vi inte känner någon annanstans. Jag gillade Marie Louises ord om att ”känna sin egen storlek”. En människa blir både stor och liten i en kyrka: Liten inför historiens vingslag och inför Gud. Stor i sitt inre, älskad och oändligt värdefull. Och på något sätt hel, oavsett allt annat som sliter i livet. Känner helighet.

Jag åt lunch med en kompis. Hon har ett ansvarsfullt jobb i egen regi, tre barn varav ett med särskilda behov, och ett stort engagemang för samhällets frågor, bland annat är hon god man för ett ensamkommande flyktingbarn. Vi pratade om att gå ner i tid i arbetet och jag frågade henne vad hon då ville göra. Hon nämnde några olika saker som låg som dåliga samveten som hon aldrig hann med. Efter ett tag sa hon: Och så skulle jag vilja gå i kyrkan. Jag tycker jättemycket om den, men jag hinner aldrig dit.

Det var som att hon vågade säga det, för att det var jag som satt mitt emot henne. Hon är inte den första som jag hör som längtar efter att få gå i kyrkan på gudstjänst, men har svårt att få tiden att räcka till.

Det är många som på sommaren hittar tiden att gå i kyrkan: Att som turist besöka en ny kyrka, att tända ljus i en ljusbärare, att gå på sommarkonserter i hemkyrkan eller i gudstjänst på landet. Sommaren kan vara en tid då vi deltar i släkt och vänners vigslar, dop och konfirmationer.

En av de saker jag är så glad över med Salems församling, är att vi är många som firar gudstjänst tillsammans på söndagarna. Och vi blir fler, i en tid då alla talar om att ingen längre går i kyrkan. Det är inte sant. Och många fler längtar till kyrkan, även när tiden inte räcker till. Kanske är det dags att passa på i sommar?!

Välkommen till sommarnumret av Frid, som handlar om kyrkan på olika sätt. Välkommen till Salems församling och våra kyrkor!


Hanna Nyberg
Kyrkoherde