Foto: Ensemble Villancico, Marianne Lagercrantz, Magnus Aronsson

Dans, konst och Latinamerikanska sånger

Nyhet Publicerad

I slutet av mars ordnas en Mariavecka med musik, konst, dans och författarsamtal i Saltsjöbaden.

Det finns många bilder av Maria, himladrottning, jungfru, onåbar, obefläckad, tonåring, änglapraterska, helgon, lydig, mamma, urmoder...
– De flesta bilder som lyfts i historien är avskalade och upphöjda. Det finns svårigheter med den där bilden av henne som den lydiga och underdåniga som glömmer och gömmer sig själv för att leva i tjänst för andra. Bilden av att samhörighet och ömsesidighet är viktigare än att vara självständig och ha frihet. Är inte det en traditionell bild, inte bara av Maria, utan också av kvinnan? undrar Annchristine Björk, präst, som är med och planerar för Mariadagarna.
– Ägnar man sig åt relationer, ”åt det privata” står man då utanför och kan inte sätta sig in stora viktiga saker i världen som politik? Jag tänker, att det borde vara annorlunda. Omsorg borde vara ledord i livet bland de närmaste, men också i hela samhället, och politiska begrepp som solidaritet och rättvisa borde gälla även privatlivet. På Marias tid, i Bibeln och på en del ställen i världen än idag är det inte så. Under kyrkoåret har vi några Mariadagar och vi tycker därför det är viktigt att uppmärksamma henne.

Under Mariadagarna kommer författaren Ylva Eggehorn till biblioteket
och berättar om ”Vad är en människa?” utifrån sitt författarskap. På Skogsö finns det chans att pröva på helig dans.
– I kyrkan kommer färgstarka medryckande melodier från Peru, Bolivia, Ecuador och Italien att framföras av världskända Ensemble Villancico, i unikt samarbete med Saltsjöbadens kyrkokör, berättar körledare Katja Själander.
Konstnären Marianne Lagercrantz, som hyser ett passionerat förhållande till helande bilder, kommer att visa änglar och Mariabilder i kyrkan. Det finns också möjlighet för dig, som har en egen Mariabild att visa upp/ställa ut i församlingshemmet.

 

MARIAVECKA

Stillhet & Ro
Pröva på helig dans och dansa en Mariaritual. Dansen håller på ca en timme därefter serveras frukt och vatten. Alla är välkomna, ingen erfarenhet krävs. Tisdag 21 mars, Skogsö kapell kl 18.30.


Författarkväll med Ylva Eggehorn
En kväll med författaren Ylva Eggehorn på
temat ”Vad är en människa?”
Onsdag 22 mars Saltsjöbadens bibliotek kl 18.30
(i samarbete med biblioteket).


Musikgudstjänst med Mariasånger
Mariasånger från Latinamerika och Vivaldis
Magnifikat. Saltsjöbadens kyrkokör, Ensemble Villancico, dirigenter Peter Pontvik och Katja Själander. Barockmusiker och solister.
Konstutställning med Marianne Lagercrantz. Barn får måla egna Maria/änglabilder.
Söndag 26 mars kl 11.00, Uppenbarelsekyrkan.

Har du en Maria hemma som andra kan få se?

Har du en Mariabild som du vill visa upp? Tanken är att vi i Mariaveckan visar upp/ställer ut bilder av Marior i församlingshemmet.

För mer information, kontakta präst Annchristine Björk, 08 748 19 10
annchristine.bjork@svenskakyrkan.se