Foto: Sara Bohlin

Fettisdagslunch lockade

Nyhet Publicerad

Årets Fettisdag avnjöts under traditionella former med en rejäl lunch i Älvsby Församlingsgård. Ett 120-tal ortsbor hade samlats för att avnjuta fläsk och bruna bönor och avrundade måltiden med en stadig semla till kaffet.

Den mångåriga traditionen har alltid haft god uppslutning och dessutom varit ett utmärkt tillfälle att samla in pengar till Svenska kyrkans årliga fastekampanj för internationellt arbete.
Allt medan maten serverades pågick lotteri, med fina vinster sponsrade av lokala företagare. All behållning gick oavkortat till fastekampanjen, som i år riktar in sig på ett ko- och kalvprokekt i Tanzania. Ett projekt som kan innebära stor förändring för de familjer som lever i fattigdom.

-Genom ko-och kalvprojekter kan vi skapa möjligheter. En ko ger mjölk, vilket leder till inkomst, stärkt självkänsla, skolgång och nya investeringar, förklarade Jacob Sernheim, präst i Älvsby församling.

 

Carina Lundberg höll ställning i köket. Foto: Sara Bohlin

En snabb bedömning var att antalet matgäster och sålda lotter motsvarade tidigare års arrangemang.
-I runda slängar brukar vi samla in cirka 15000 kronor, avslöjade församlingens kamrer Rolf Bergkvist.

Tillsammans
En lunch av den här kalibern kräver både tid och engagemang. Bönorna ska kokas och 40 kilo fläsk steks alldeles innan det serveras. Dessutom ska både bord och stolar ställas i ordning innan gästerna anländer. Och sedan allt efterarbete.

- Semlorna är visserligen förbeställda, men tillverkade på orten, förklarade församlingsvärdinnan Carina Lundberg, medan hon leende fyllde på faten.

Robert Isaksson sålde Fairtradevaror. Foto: Sara Bohlin

Ute i foajén turades kollegor om att sälja rättvisemärkta fairtrade-varor, där behållningen oavkortat gick till det internationella arbetet.
-Det här gör vi tillsammans, avslutade prästen Jacob Sernheim och syftade på både medarbetare och frivilliga som hjälps åt med förberedelser av olika slag.

Jacob Sernheim

Fastekampanjen

Mellan den 26 februari och 9 april 2017 pågår Svenska kyrkans fastekampanj Maträtten, för allas rätt till mat och försörjning.

Tallriken står för de skålar, kastruller, sädessäckar och matförråd som för miljoner människor är tomma för ofta. Symbolen ramas in av en krans av blad för att visa att vi tillsammans kan förändra framtiden.