Foto: Anna Gunneström

Sixten, frälsarkransen & ett öppet hjärta

Nyhet Publicerad

Biskop Johan Dalman kom till Salem på inspirationsdag. Anna Gunneström var på plats och här berättar hon om dagen.

Jag möts av en uppsluppen stämning i Säby kyrkas foajé. Vi ska fira en extra festlig högmässa, lunchmingla och avslutningsvis få lyssna på biskop Johan Dalman. Få några ord på vägen, en uppmuntran inför framtiden. Det är många som kommit för att vara med denna spännande upptaktsdag.

In i procession kommer våra präster tillsammans med biskop Johan Dalman, kräklan glänser i sensommarsolen. Kyrkokören inleder med en vacker Halleluja. Det är högtidligt!

Låt dig överraskas - låt dig förändras

I sin predikan berättar Johan om Sixten och Allaktivitets-
huset. Ungdomarna i Strängnäs hade ingenstans att vara och levde rövare i stan. För att försöka lösa problemet skulle kyrkan starta ett Allaktivitetshus mitt i centrum. De hade ett hus som inte användes så mycket – en perfekt plats att vara på. Det var en bra idé!


Men några var negativa och motsatte sig planerna. De motsträviga viljorna tog musten ur hela projektet. Till slut kände Johan att det inte gick längre. Han bestämde sig för att ge upp och meddela de andra beslutet. Den morgonen, på väg till arbetet, mötte han Sixten. Han hade tidigare haft problem med droger.
Klockan sju på morgonen kommer han cyklande med sitt barn på pakethållaren – Sixten mår bra! Johan frågar honom vad han tycker han ska göra med planerna på aktivititetshuset?
– Genomför det! Om det hade funnits ett sånt ställe för mig att vara på hade jag inte behövt gå igenom det jag gjort, svarar Sixten.
Efter mötet med Sixten tog Johan nya tag om projektet. Han träffade de som var kritiska och lyssnade på vad de ville. De ville samma sak, men de ville göra det på SITT sätt, inte på Johans sätt.
– Det gick att mötas och det blev ett Allaktivitetshus. Det blev inte som jag tänkt mig – det blev bättre.

Var oförberedd när Gud dyker in in ditt liv

– Jesus visar sin makt, det finns en annan värld än den vi lever i här och nu. Guds rike finns och bryter ibland in i vår verkliget. Den här gången genom Sixten, säger Johan.
Johan avslutar högmässan med att höja kräklan och utbrista: låt oss gå ut och tjäna herren med glädje!

Biskop Johan ställer gärna upp på en selfie! Foto: Anna Gunneström

Lunchmingel

Dags för lunch och kaffe. Det är en munter atmosfär och många vill passa på att få ett ord med Johan. Nya och gamla bekanta, barn och vuxna, minglar runt och fyller hela kyrkan med samtal och skratt. En del sitter på innergården där solen värmer.

Vi samlas igen i kyrkan för att lyssna på Biskop Johan Dalman
Han ger oss några kloka ord på vägen och tipsar oss om ett bra verktyg. Johan startar föredraget med en fråga.

Hur blir man kristen?

Från allmänt sökande till färdig kristen?
– Man måste röra på benen helt enkelt. Alla är inte på samma ställe, alla går inte i samma takt men alla är vi på väg.

Bönens roll

För att visualisera bönens roll lägger Johan symboliskt en psalmbok på flygeln och säger: – Det här är vår värld som vi lever i. Sedan lägger han en annan psalmbok ovanpå. Det här är Guds rike. Det finns parallellt med vår värld. Länken mellan vår värld och Guds rike är bönen.

Hur ber man på bästa sätt?

– Be medhårs! Gör det som fungerar för dig, till exempel jämna tider på dagen, som när man dricker kaffe. Ur fickan tar han upp ett litet armband med
pärlor, en frälsarkrans – den här har jag alltid med mig.

Frälsarkransen

Johan går igenom pärlornas betydelse. Hur man kan be olika böner. Gudspärlan, som innefattar allt, livets början och livets slut. Tysnadspärlorna. Jagpärlan – vem är ”jag” inom mina olika roller, pappa, son, make, chef osv.Doppärlan, barnet i mig.
En brun pärla, ökenpärlan, när jag inte orkar mer. Vilka är öknarna i mitt liv? Två röda pärlor, kärlekspärlan och offerpärlan som påminner oss om att kärlek inte bara är att få utan också att ge kärlek, offra något av sig själv.
– Vi tänker på en pärla i taget. När vi fastnar i en ”pärla” så vet vi att alla de andra pärlorna finns där samtidigt. Om vi är förälskade fastnar vi på Kärlekspärlan, om vi drabbas av mörker fastnar vi på ökenpärlan. Tråden som håller ihop pärlorna är Nådens tråd.

Johan avslutar föreläsningen och jag känner mig glad för att jag fick vara med och lyssna.

 

Publicerad i Frid nr 2 2016.