Tid att styra

Nyhet Publicerad Ändrad

2014 var det kyrkoval. Om knappt ett och ett halvt år är det dags för val igen. Halvvägs in i mandatperioden tar Saltaren pulsen på fyra av Saltsjöbadens förtroendevalda för att få veta varför de valt att ge sin tid och sin kraft till ideellt arbete i församlingen.

Pelle Dahlberg

För Pelle Dahlberg kom det minst sagt som en överraskning när han fick frågan att ställa upp i kyrkovalet 2014.
–Det var ett par av mina kamrater som sa ”ställ upp, församlingen behöver dig”. Jag hade ingen bakgrund i kyrkan sedan tidigare. Jag var agnostiker och inte ens döpt. Men efter samtal med Lasse Svensson, som var kyrkoherde då, blev jag döpt i kyrkan i mars 2014. Mina kompisar gav mig en dopsked där det stod; 175 cm och 92000 g. Gravören frågade flera gånger om det verkligen var rätt. Det där med tron är något mycket personligt för mig och jag tycker det känns bra.
Halvvägs in i sin första period som förtroendevald och utan så mycket tidigare erfarenhet av kyrkan har Pelle Dahlberg funnit sin funktion.
–Jag är fortfarande i en lyssningsfas och fungerar mer som ett bollplank i olika frågor. Det jag vill arbeta för är att kyrkan i ett vidare begrepp ska få vara en plats för lugn och ro och kontemplation. Det behövs absolut idag. Man behöver hitta en plats där man får vara ifred och fundera på vart man är på väg, så att man kan finna inre ro.
Pelle Dahlberg kan gärna tänka sig en andra period som förtroendevald.
–Vill man ha mig kvar och jag kan tillföra något så: ja, tack. Det är inte alls besvärligt att vara med, utan rogivande, som semester eller fritid. Man får göra något annat än det man gör till vardags. Jag har lågt ställda förväntningar och ser mig själv lite som en tjänare i Guds trädgård. Jag är bättre på att ta regi, än vad jag är på tankeläsning – berätta vad du vill ha utfört, så ska jag försöka tillfredsställa dig, säger Pelle Dahlberg.

Andrea Frisk

Andrea Frisk har haft en koppling till kyrkan hela livet. När hennes son skulle konfirmeras gick Andrea själv en hel del i gudstjänsterna i Uppenbarelsekyrkan. Det var ingen lång process när hon blev tillfrågad om att ställa upp. Andrea trivs med uppdraget.
–Man växer som människa och jag är stolt och glad att jag är med. Församlingen är en viktig del av samhället och det är bra att vara en del av det. Jag får vara med att göra kyrkan lockande och attraktiv för Saltsjöbadsborna. Det ska hända mycket i kyrkan: konserter och samtal, som nu senast panelsamtalet ”Vad är en människa”. Men det krävs engagemang, för det är mycket att lära sig och det tar tid att bli varm i kläderna.
I kyrkorådet har Andrea fått miljöarbetet som uppgift. Tillsammans med anställda arbetar hon i en miljögrupp som behandlar miljöfrågorna i alla delar av församlingens verksamhet, från dagiset till begravningsplatsen. Andrea har också eftarenhet av konfirmationslägren i Strömstad och familjegudstjänsterna ”Min Kyrka”.
–Konfirmationslägren är fantastiska och barnkörerna är underbara och känns viktiga, säger Andrea Frisk.
Det är i gemenskapen som Andrea Frisk får energin till uppdraget.
–Det finns en öppenhet och en värme i församlingen och i kyrkorådet. Jag gillar mina kompisar där, säger Andrea Frisk.

Carolina Swaffer

Carolina Swaffer har tre barn som alla gått på kyrkans förskola Nyckelpigan. Det har varit en naturlig ingång för
Carolina att engagera sig som förtroendevald.
–Förskolan är fantastisk och jag gillar deras värderingar. Under min uppväxt har jag också haft en naturlig koppling till kyrkan genom kyrkans barntimmar.
Det är i barnarbetet som Carolina känner att hon kunnat bidra mest som förtroendevald.
–Jag har gjort skillnad när det gäller barnperspektivet. Jag har också lyft att kyrkan måste finnas för alla åldrar, från babysång, förskola och konfirmation. Förskolan är viktig för framtiden. Vi får in många småbarnsföräldrar den vägen. Så är det också med babysången för de minsta barnen, säger Carolina Swaffer.
För Carolina är det viktigt att alla får ett bra bemötande och kan känna sig välkomna i kyrkan, oavsett ålder.
–Det finns en tillåtande attityd som gör att barn alltid är välkomna i kyrkan. Det är den lilla mini-kyrkan längst bak och barnens kyrka. Man kan alltid ha barnen med och känna att man är trygg och att man inte behöver vara rädd för att de låter för mycket, säger Carolina Swaffer.
–Jag ställer gärna upp för en period till. Det är positivt att vara med och man får mer än man ger. Energin för arbetet är inget problem. Jag har mycket energi och jag känner att engagemanget som förtroendevald adderar till balansen i livet, säger Carolina Swaffer.

Eva-Marie Åkesson

Eva-Marie Åkesson är mitt i sin tredje period som förtroendevald i kyrkoråd och kyrkofullmäktige.
–Det är en fantastisk möjlighet att få vara med och arbeta som förtroendevald och att få bidra med det man kan. Det är både roligt och givande.
Eva-Marie Åkesson känner att hon fått medverka till många viktiga beslut i församlingen under åren.
–Jag har fått bidra till barn-, konfirmations- och ungdomsarbetet, bland annat beslutet att våra konfirmandläger ska vara helt kostnadsfria. Andra viktiga beslut var att bygga den nya förskolan, lägga om taket på kyrkan, ombyggnaden av Skogsö kapell och utbyggnaden av begravningsplatsen Skogsö 2, säger Eva-Marie Åkesson.
En av framtidens utmaningar som Eva-Marie ser är att nå ut med information om kyrkan och dess verksamhet. Eva-Maries kompetens inom marknadskommunikation kommer till användning i det arbetet.
–Vi måste göra kyrkan relevant för den moderna människan, oavsett ålder. Relevant både vad gäller budskap och medlemskommunikation. Det är ofta en balansgång för att alla ska känna sig hemma - och för oss som kyrka att nå ut, genom församlingstidning, annonsering, e-brev, Facebook med mera.
–Det diakonala arbetet är också jätteviktigt. Många tror att det enbart handlar om att hjälpa våra äldre, men diakoni inkluderar alla, även hjälp till t ex ungdomar och flyktingar.
Eva-Marie Åkesson ställer gärna upp för en mandatperiod till och har inget problem med att hitta inspirationen för sitt arbete.
–Jag får min energi av glädjen det ger att träffa alla församlingsmedlemmar och av samarbetet med andra förtroendevalda och alla anställda, avslutar Eva-Marie Åkesson.

Kyrkoval

I kyrkovalet väljs de som ska få förtroendet att styra kyrkan de kommande fyra åren. Detta sker genom direkta val till kyrkofullmäktige som sedan väljer församlingens kyrkoråd.

 

Man måste vara medlem i Svenska kyrkan och ha fyllt 16 år senast på valdagen för att få rösta i kyrkovalet.

 

De grupper som är med i kyrkovalet kallas nomineringsgrupper. I Saltsjöbaden fanns det två nomineringsgrupper att välja mellan vid det senaste valet, båda helt opolitiska.

 

Nästa kyrkoval sker söndagen den 17 september 2017.