Hoppa i en isvak
För Oskar Kihlborg är äventyr vardag. Han har sett hur fysiska utmaningar som kräver samspel hjälper ungdomar att se varandra på ett nytt sätt.
–Äventyrsakademin är ett pilotprojekt med tio ungdomar från Nacka. Tanken är att samla ungdomar från olika socioekonomiska delar av samhället. Om två veckor ska vi hoppa fallskärm. De får lära sig göra eskimåsväng med kajak, hoppa i en isvak och mycket annat. Jag tror det är ett bra sätt för ungdomar att mötas. Om du och jag sitter fast i samma klätterrep och jag släpper taget ramlar du ner och dör. Nu är det inte riktigt så, för vi har trippelsäkerhet, men det känns så och när du litar på mig på det sättet händer något mellan oss. Då är det inte en ”gangster” från förorten eller en ”snobb” från Djursholm, utan man kommer förbi det och ser människan, säger Oskar Kihlborg.
Hjälper du en människa varje dag gör det skillnad
Alla kan göra något
Vad kan man då göra som enskild, när problemen är så stora? Är det meningsfullt att ens försöka, frågar sig Annchristine Björk.
–Jag tänker på berättelsen om den lilla flickan som kastar tillbaka sjöstjärnor i havet på en strand, där tusentals ligger kvar. När någon säger, att det inte spelar någon roll att hon kastar i en, säger hon: ”för den här spelar det roll”. Det är samma sak med nedskräpning av naturen. Plockar man lite varje dag gör det skillnad. Hjälper du en människa varje dag gör det skillnad, säger Oskar Kihlborg.
–Det är viktigt att man lyckas väcka en känsla av ansvar hos unga inte bara för sig själva, utan för familjen och samhället. Jag har också väldigt svårt att föreställa mig hur samhället kan bestå utan religion. Det handlar inte om vem som har rätt eller fel, men religionen har ändå en roll att spela i våra liv inte minst socialt. Därför säger jag till de unga att odla andligheten i känslan för naturen, för människorna runt omkring och kärleken till medmänniskan. Människan är en andlig varelse. Därför behöver vi alla våra kyrkor, säger Awad Olwan.
–Man kan tycka vad man vill om det, men världen har kommit hit på ett påtagligt sätt. Det finns bara två sätt att förhålla sig till det. Man kan sluta sig och fokusera på det dåliga och rädslan. Det kan kännas naturligt. Men om man vill ha integration tillkommer det alla som bor här nu att visa lite nyfikenhet att lära och att inse att det finns något man själv kan ta till sig, säger Viktor Banke.
Text: Arne Hyckenberg