Royne Mercurio tilldelas Martin Lönnebos kulturstipendium

Nyhet Publicerad Ändrad

Stiftsstyrelsen i Linköpings stift delar varje år ut ett stipendium ur Martin Lönnebos kulturstiftelse. Stipendiet för år 2015 tilldelas Royne Mercurio, skapare av bloggen Herregud & Co.

Stiftsstyrelsens motivering lyder:

Royne är en framgångsrik bloggare och aktör i sociala medier. Han har även framgångsrikt gett ut en bok under 2015. Med sina dagliga bilder, präglade av humor och värme, når han människor långt utanför de kyrkliga kretsarna och hans små tänkvärdheter dyker upp i de mest skiftande sammanhang. Bloggen Herregud & Co har fått ett stort genomslag och dagsnoteringen är 55 000 följare på Facebook och 20 000 följare på Instagram.

Royne Mercurio tar emot stipendiet, som är på 10 000 kr, i samband med stiftsfullmäktiges sammanträde på Gransnäs Ungdomsgård fredag den 27 maj 2016.

Om Royne Mercurio

Foto: Emanuel Eriksson

Royne Mercurio är en bildintresserad trebarnspappa som till vardags arbetar som kommunikatör i Linköpings domkyrkopastorat. Så här skriver han i förordet till sin bok:

"Den 26 januari 2013 lade jag upp den första bilden på Herregud & Co:s facebooksida. (...) När jag började följa min stjärna, med den enkla ambitionen att med mina små ögonblicksbilder sprida glädje, hopp och eftertanke, så hade jag ingen aning om att jag skulle få så galet många fantastiska följare på facebook och Instagram. Att jag dessutom skulle sitta och skriva förord till en "tankebok för hela året" med 365 bilder fanns inte på kartan."

Royne om att tilldelas Martin Lönnebo-stipendiet:

"Det här är fantastiskt roligt och jättestort! Att mina små gubbar får Martin Lönnebos kulturstipendium är ju ett jätteerkännande för nån som knappt kan rita. Och gubbarna lyckas väl ibland ha samma finurliga underfundighet som Martin har - lite eftertanke med glimten i ögat. Det är roligt att man sett det och vad gubbarna betyder för många människor. Åh, vad glad jag blir 😊"

Om Martin Lönnebo

Martin Lönnebo var biskop i Linköpings stift mellan 1980 och 1995. Biskop emeritus Martin Lönnebo är bosatt i Linköping och är alltjämt en mycket aktiv författare och ofta anlitad föreläsare. Läs mer om stipendiet här.